Въпреки че няма как магически да се телепортираме до Санторини или Миконос или пък да променим времето на лятно, има начин да сме по-близо до Гърция и слънчевото настроение. Точно така, именно с кафето.

Проучването, което доказва връзката между пиенето на кафе, мазнините в тялото и диабет тип 2

Помага ли кафето да отслабнем

От какво ни предпазва кафето

Уловката тук обаче е, че няма да говорим за фрапето, така популярно в южната ни съседка, а за freddo кафето, което също е студено. Всъщност думата freddo на гръцки означава точно "студено". Като цяло разхлаждащите напитки са любими на гърците от десетилетия.

Freddo наистина доста наподобява гръцкото фрапе, което се прави с разтворимо кафе, но не бива да се бърка с frappuccino, което пък се прави с еспресо, мляко и лед.

Снимка 611384

Източник: iStock

Freddo кафето придобива популярност в средата на 90-те години на миналия век и всъщност може да се приготвя в два варианта: freddo капучино и freddo еспресо.

Freddo еспресото се прави като двоен шот еспресо смесим с лед и захар. При приготвянето му обаче има трик - използва се специален блендер за напитки, без който не би могло да се постигне копринената текстура на напитката.

Кафето, чаят и коя от двете напитки е по-добра - за здравето и за начало на един успешен ден

Кафе или чай - кой е по-добрият начин да започнем деня си

Плюсовете и минусите на двете ободряващи напитки

Freddo капучиното пък се прави но същия начин като freddo еспресото, но без за да се забравя да се добави задължителното мляко. Захарта обаче и при двата вида freddo кафе напитки е по желание, пише Tasting Table.