Италия е популярна туристическа дестинация за българите, както защото е относително близо, така и заради изобилието от евтини полети. Затова повечето от нас смятат, че са наясно с италианския начин на живот и култура на хранене.
Но дали е така? Да вземем например тези диспенсъри за салфетки, които можем да видим на масите и бала на практически всяко кафене, бар или ресторант в Италия. Съдържанието им се нарича tovagliolini и това въобще не са салфетки.
Тънките, прозирни и леко овосъчени листове хартия всъщност служат, за да хванем с тях някои от италианските сладкиши, които се сервират към кафето или напитките в заведенията, като корнето, сфолятеле и каноли.
![Снимка 703494](https://webnews.bg/uploads/images/94/3494/703494/640x.jpg?_=1739369316)
Източник: iStock
Те не попиват течности или мазнина, като обикновените салфетки, защото са изработени от целулоза и восък. Целта на материята им е да не залепва по лакомството, което ядем - нещо, което обикновените салфетки правят.
![Снимка 703495](https://webnews.bg/uploads/images/95/3495/703495/640x.jpg?_=1739369318)
Източник: iStock
Затова няма смисъл да вадим 15 товальолини от диспенсъра, за да попием разлята глътка кафе. По-добре просто да помолим сервитьора да ни даде истинска салфетка, съветват от Explore.