Кафето е една от любимите напитки на мнозина хора по цял свят и продължава да бъде обект на изследвания от учените.

Кафето, чаят и коя от двете напитки е по-добра - за здравето и за начало на един успешен ден

Кафе или чай - кой е по-добрият начин да започнем деня си

Плюсовете и минусите на двете ободряващи напитки

Всъщност точно ново проучване хвърля повече светлина за ползите от пиенето на кафе и предполага, че то може да влияе на мазнините в тялото и риска от диабет. И то по положителен начин.

Изследването анализира данни от около 10 000 души, които са участвали в шест дългосрочни проучвания. Учените разглеждат нивата на кофеин и ги съпоставят с телесните мазнини, риска от диабет тип 2 и големи сърдечни усложнения като инсулт и сърдечна недостатъчност. Те откриват, че има връзка между по-високата концентрация на кофеин в тялото и по-малкото мазнини в тялото и риск от диабет тип 2. Според проучването 100 милиграма кофеин увеличават количеството енергия или калории, които човек изгаря с около 100 калории на ден.

Снимка 611190

Източник: iStock

Учените обаче не крият, че са необходими допълнителни изследвания. Важно е да се отбележи, че проучването е установило връзка между по-високите нива на кофеин и по-малкото мазнини в тялото и риск от развитието диабет тип 2. Това обаче далеч не означава, че е доказано, че пиенето на кафе или друг вид кофеинова напитка изгаря телесните мазнини и намалява риска от диабет тип 2.

Въпреки това според експертите връзката не е напълно изненадваща. "Кофеинът може да потисне апетита, да насърчи изгарянето на мазнини и да ускори метаболизма", казват те. Освен това припомнят, че кофеинът е стимулант и човек е склонен да изгаря малко повече калории, когато приема кофеин. "Намаленият риск от диабет тип 2 вероятно е свързан с това изгаряне на калории, като се има предвид, че затлъстяването и наднорменото тегло са рисков фактор за развитие на диабет тип 2", допълват още учените.

Quad shots и какво представлява кафето, което се прави с четири шота еспресо

Кафето, което американците обожават

Събуждането е гарантирано

Разбира се, трябва да се отбележи също, че една или две чаши кафе на ден са умереното количество, към което трябва да се придържаме. Консумирането на прекалено много кофеин (т.е. повече от препоръчителната доза от 400 милиграма на ден) може да причини ускорен пулс, нервност и безсъние, пише Prevention Magazine.