Всеки човек наддава тегло по различен начин въз основа на генетиката си. Затова и колко е пълно лицето ни зависи от общия ни процент телесни мазнини. Ако той е по-висок, съответно и бузите ни ще са по-пухкави.

Какво се случва с тялото ни, когато пием кола

Какво се случва с тялото ни, когато пием кола

Не особено хубави неща

Важно е още в самото начало да отбележим, че ако бузите ни са малко по-пълни, това може да зависи и от лекарства, които приемаме, както и от алкохол, в случай че напоследък сме пили.

И все пак, да отслабнем само в определени части на тялото, не е възможно. Обикновено отслабваме равномерно навсякъде - по бедрата, дупето и лицето едновременно. Цялостната загуба на тегло обаче може да ни помогне да се отървем от мазнините по лицето и то да изглежда по-слабо.

Ето какво можем да направим, за да подпомогнем цялостното ни отслабване и в същото време това на лицето ни.

Следим калориите си

Снимка 620945

Източник: iStock

Основно правило е, че ако изгаряме повече калории, отколкото приемаме, отслабваме - както в лице, така и по други части на тялото. Броенето на калории може да се окаже полезен инструмент, с който да следим какво и колко ядем.

Проверяваме лекарствата, които приемаме

Снимка 620946

Източник: iStock

Някои лекарства, като кортикостероидите например, могат да причинят подпухване. Ако забележим, че лицето ни изглежда по-пълно след започване на ново лекарство и това ни притеснява, е добра идея да се консултираме с лекаря си.

Уверяваме се, че приемаме достатъчно фибри

Снимка 620947

Източник: iStock

Храните, богати на фибри, каквито са овеса, бобовите, плодовете и зеленчуците, могат да ни помогнат да подобрим храносмилателната си система и да се отървем от подуване на корема, газове и запек. Освен това засищат, когато решим да хапнем нещо леко между храненията и така ни помагат да отслабнем.

Може би трябва да променим тренировката си

Снимка 620949

Източник: iStock

Тренировките ни помагат да отслабнем, като изгаряме калории и изразходваме енергия. Ако обаче приемаме повече калории, отколкото изгаряме, няма как да намалим теглото си. Добре е да се стремим да правим около 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица, както и да включваме по малко вдигане на тежести.

Следим приема на натрий

Снимка 620950

Източник: iStock

Високите нива на натрий в организма ни могат да са причината за задържане на вода и подпухналост на лицето ни. Като приемаме храни с по-малко натрий, помагаме на тялото си да поддържа подходящ баланс на течности и така лицето ни няма да изглежда подпухнало. Препоръчителният дневен прием на натрий е до 2300 милиграма.

Пием повече вода

Снимка 620952

Източник: iStock

Дехидратацията може да накара тялото ни да задържа вода, което от своя страна води до подуване. За да избегнем това, трябва да пием достатъчно вода. Освен това водата дава чувство за ситост и по този начин можем да елиминираме безсмисленото похапване.

Стремим се да спим поне седем часа

Снимка 620953

Източник: iStock

Липсата на сън може да повлияе на хормони като грелин, които регулират сигналите ни за глад и може да ни "подведат" да преяждаме. Затова хората, които спят по-добре, не са склонни към преяждане. Най-добре е да си осигуряваме седем, осем часа сън всяко денонощие.

Ограничаваме алкохола

Снимка 620954

Източник: iStock

Алкохолът може да увеличи риска от дехидратация, която от своя страна може да доведе до подпухване на лицето. Препоръчителната дневна доза алкохол, към която е добре да се придържат жените, е едно питие, а мъжете - две питиета.

Храним се балансирано

Снимка 620955

Източник: iStock

Балансираната диета не само ни помага да се отървем от излишните килограми, но и подобрява цялостното ни здраве. Най-полезните храни, които можем да консумираме, са пълнозърнестите, плодовете, зеленчуците, ядките и семената, бобовите и морските дарове.

Как недостатъчните сън и вода ни пречат да отслабваме

Кои са причините да не отслабваме

Колкото и усилия да полагаме

Намаляваме стреса

Снимка 620948

Източник: iStock

Хроничният стрес може да доведе до хормонален дисбаланс и повишени нива на кортизол, които може да причинят наддаване на тегло и подпухналост на лицето. Медитацията, йогата, та дори и само ходенето пеша могат да ни помогнат да сме по-спокойни и трайно да овладеем стреса, пише Women's Health.