Кока-Кола безспорно е една от най-популярните марки кола, която милиони хора по света пият ежедневно. И макар напитката да е вкусна и освежаваща, все пак е добре да се замислим какво се случва с тялото ни, когато я консумираме.

Газираните напитки и хроничните заболявания, които причиняват на бъбреците

Напитката с най-голяма вреда за здравето на бъбреците

Оказва се, че не е алкохолът

Кока-кола е известна с високото си съдържание на захар, като същевременно е лишена от полезни хранителни вещества. Затова редовното пиене със сигурност може да повлияе на здравето в краткосрочен и дългосрочен план, нещо за което специалистите са единодушни, след редица направени проучвания.

Високи и ниски стойности на кръвната захар

Стандартният кен Кока-Кола съдържа почти 39 грама захар, което е около 77% от препоръчителния дневен лимит. Въпреки това няколко глътки могат да стимулират интензивен прилив на захар. Доклад на Medical News Today дори сравнява ефекта, който пиенето на сладка кола може да има върху организма, с употребата на хероин.

"В рамките на 40 минути организмът абсорбира кофеин от колата, който води до разширени зениците и повишено кръвното налягане", се казва в доклада. "Само пет минути по-късно производството на допамин се увеличава. Допаминът е невротрансмитер, който помага да се контролират центровете за удоволствие в мозъка. Начинът, по който колата стимулира тези центрове, е сравним с ефекта на хероина. Той предизвиква у човека желание да изпие още една кутия. А след един час започва захарен срив, който води до раздразнителност и сънливост."

Снимка 620488

Източник: iStock

Макар сравнението между консумацията на кола и хероин вероятно да е малко крайно, това, което не може да се отрече, е, че високото съдържание на захар в Кока-Кола предизвиква захарни пикове и спадове.

Все пак напитката може да бъде удачен избор за хора, които имат ниска кръвна захар и се нуждаят от бърз тласък, за да я върнат в нормалните граници.

Промяна в цвета на зъбите и кариес

Махагоново-кафявият нюанс на колата е привлекателен, но може потенциално да доведе и до жълтеникаво-кафяви зъби в дългосрочен план.

Снимка 620486

Източник: iStock

Според International Journal of Dentistry колкото по-тъмна е газираната напитка, толкова по-вероятно е тя да оцвети повърхността на зъбите. А високото съдържание на захар може да причини зъбна ерозия и кариес.

Продължителност на живота

Потенциално съкращаване на живота може да се случи при редовно пиене на Кока-Кола. Проучване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, прави наблюдение на 450 000 европейци в продължение на 16 години. И разкрива, че тези, които често пият безалкохолни напитки със захар и изкуствени подсладители, имат шанс да умрат преждевременно - при това с цели 26%.

Снимка 620485

Източник: iStock

А възпалителните свойства на газираните напитки могат потенциално да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания като инфаркт с 20%.

Риск от затлъстяване

Производственият процес на Кока-Кола е свързан с добавянето на големи количества захари. В същото време напитката не съдържа никакви фибри, протеини или здравословни мазнини - три хранителни вещества, които подпомагат засищането.

Кока-Колата е подсладена най-често с високофруктозен царевичен сироп, който, според редица проучвания, се свързва със затлъстяването.

Сърце, сърдечни заболявания, инсулт, изкуствени подсладители и каква е връзката между тях

Има ли връзка между инсулта и изкуствените подсладители

Горчивото сладко

Все пак медицинските лица и специалисти казват, че здрави хора могат да употребяват Кока-Кола от време на време и да се наслаждават на вкуса ѝ. Количеството, което могат да си позволят, зависи от това колко други източници на добавена захар консумират, обобщава Eat This, Not That.