Промените в когнитивните функции на човек с напредване на възрастта за момента са обширна, но доста непозната територия. Учените смятат, че можем да намалим риска от деменция с повече физическа активност, социални контакти и упражнения за ума.

Рискът от деменция и връзката с продължителното седене - как да го минимизираме

Колко седене на ден може да доведе до деменция

Как да намалим риска

Ново изследване обаче сочи, че е дълбокият качествен нощен сън има доста голямо влияние върху здравето на мозъка. То е дело на университетите Бъркли, Станфорд и Ървин, а групата, която изследват, са възрастни хора с мозъчни промени, свързани с болестта Алцхаймер.

След дълбок нощен сън възрастните са се представяли по-добре на задачите, които изследват мозъчните функции в сравнение с дните, в които не са спали добре.

Снимка 635418

Източник: iStock

"Мислете за дълбокия сън като за спасителен сал, който задържа паметта на повърхността, вместо тя да бъде повлечена надолу от тежестта на патологията на Алцхаймер", коментира Матю Уокър от Бъркли, който е един от водещите изследването.

Резултатите от новото изследване затвърждават откритията от предишно, а именно че бета амилоидните плаки - маркер, свързан с Алцхаймер, се натрупват повече в мозъка на хора с нарушен сън.

Снимка 601266

Източник: iStock

Изследването допълва десетки проучвания, които предполагат, че сънят е рисков фактор за болестта на Алцхаймер - той може да предотврати молекулярните промени, като даде на мозъка време да почисти отпадъчните продукти, които се натрупват през деня, пишат Science Alert.