Кафето влияе различно на хората. Едни могат спокойно да се наслаждават на кофеиновата напитка и във вечерните часове, а след това да си заспят сладко-сладко. При други действието на кафето продължава много по-дълго и дори следобедната доза пречи на нощния сън.

Но американски учени искат да ни убедят, че не кафето е главният виновник за безсънието. Особено ако в ежедневието ни присъстват други два не особено полезни навика - консумацията на алкохол и тютюнопушенето.

В проведено в Atlantic University във Флорида изследване, продължило 14 години, взимат участие няколкостотини мъже и жени. А изводът от него е, че по-добре да пием едно капучино преди лягане, вместо чаша уиски например.

Снимка 437613

Източник: iStock

Съществена връзка между късната консумация на кофеин и безсънието не е открита. Кафето се оказва на едно от последните места сред факторите, които влияят на качеството на съня, като в тях място намира стресът, депресивните състояния и дори наднорменото тегло, пише Daily Mail.

Кафето, газираната вода, причинителите на лош дъх и как да се справим с тях

Неочакваните причини за лош дъх

За някои дори не предполагаме

Между последната глътка алкохол и лягането трябва да има интервал от поне четири часа. А ако цигарата не слиза от устата ни до късно вечер, то имаме още една предпоставка за трудно заспиване. На заклетите пушачи им отнема много повече време да заспят, отколкото на тези, които обичат да пият кафе след вечеря.