За мнозина кафето е задължителен старт на деня. То ни помага да се събудим, стартира не само ума, но и тялото ни. А един от резултатите от първото кафе за деня е и ефектът му върху отделителната система.

Dalgona Coffee, най-актуалната корейска кафе напитка и как да си я приготвим

"Обърнатото капучино", по което полудяха всички

В крак с тенденциите

Кофеинът, който се съдържа в кафето, е стимулант както за мозъка, така и за червата ни. Дебелото черво е съставено от мускули, а кофеинът ги активира. Той причинява контракции в стомашно-чревния тракт, а оттам и усещането, че спешно трябва да отидем до тоалетната. 

Ако обаче пием много кафе и малко вода, се стига до дехидратация, защото кофеинът извежда водата от организма. И в този случай вместо да ни кара да тичаме към тоалетната, кафето може да предизвика констипация.

Снимка 480889

Източник: iStock

Освен като слабително, кофеинът в нормални дози действа и като генератор на по-бърза обмяна на веществата. Именно затова се смята и за верен съюзник в борбата с килограмите.

Не бива обаче да прекаляваме с количеството, за да не получим обратния ефект. Кофеинът има свойството и да увеличава производството на хормони като адреналин и норадреналин, на които се дължи притокът на енергия, когато изпием чаша кафе. 

Но когато пулсът се ускори вследствие от адреналина, притокът на кръв към червата се намалява, а оттам и се забавя храносмилането, пише Medical Daily, цитирайки учените от Ohio State University.

Кафето, наднорменото тегло и как кофеиновата напитка ни помага да се борим с килограмите

Кафето - унищожител на мазнините в женското тяло

Верен приятел в отслабването

Има и още една причина, поради която не бива да пием повече от две-три чаши кафе на ден. Кофеинът е киселина и когато го приемаме в по-голямо количество, той повлиява на чревната флора и може да предизвика неприятни раздразнения.