Кафето е напитката, с която започва деня на много от нас. Но освен да ни събуди и тонизира, тя може да има много повече плюсове, ако знаем как да я консумираме. Или по-точно - с какво.
Знаем, че трябва да внимаваме с добавките като прясно мляко, сметана и подсладители, защото с тях идват и допълнителни калории. Но пък добавки като куркума са голям хит напоследък и с тях увеличаваме ползите от кафето.
Последната тенденция пък е в чашата с кофеиновата напитка да слагаме друго, отново на прах - гъби. Видове като рейши, шийтаке, майтаке, чага и лъвска грива се наредиха сред суперхраните, към които има все по-голям интерес.
Източник: iStock
Те най-често се използват като финална щриха към ястия или се консумират като хранителна добавка, но новата мода повелява да направим сутрешното си кафе супернапитка именно с тяхна помощ.
Феновете на тази комбинация обещават, че няма да усетим вкуса на прахообразната съставка. Но пък със сигурност ще усетим ползите от нея, които са не една и две.
Източник: iStock
Много видове гъби се определят като адаптогени - подпомагат организма в борбата със стреса. Подобряват и настроение, и съня. Освен това, те имат положителен ефект върху паметта и концентрацията. Подпомагат растежа на нови неврони и функционирането на невротрансмитерите.
Гъбите съдържат и витамин D, който подпомага функциите на имунната система. Богати сa и на антиоксиданти, които предпазват от възпаления, а от там - и от редица заболявания. Също така, забавят стареенето и ни правят по-млади за по-дълго, предава The Healthy.
Тези ползи от гъбите до известна степен се припокриват с плюсовете от кафето, а в комбинация можем да сме сигурни, че сме започнали деня си двойно по-добре от обичайното.