Ползите на кафето далеч не се изчерпват до магическата му сила да ни събужда сутрин, и знаем това много добре. А сега учените ни дават още една причина да обичаме кофеиноватa напитка, без която така или иначе не минава и един наш ден.
Според ново изследване, проведено в Университета в Саутхемптън, консумацията на до три-четири кафета на ден намалява риска от развитие на заболявания на черния дроб, както и от техен фатален изход. Важно пояснение е, че ефектът се наблюдава както при консумация на кофеиново, така и на безкофеиново кафе.
Тези, които го пият редовно, имат с 21% по-малък риск да развият хронично чернодробно заболяване и 49% по-ниска вероятност то да доведе до смърт в сравнение с хората, които не пият кафе.
Източник: iStock
"Кафето е широко достъпно и ползите, които открива нашето проучване, може да означават потенциално превантивно лечение на хронични чернодробни заболявания", казва авторът на изследването д-р Оливър Кенеди.
Още по-ценното на откритието е, че превенция с кофеиноватa напитка може да се използва и в страни с по-нисък стандарт на живот и по-лоша здравна система, където и броят на болните от чернодробни заболявания е по-висок, предава CNN.
Според Световния фонд за изследване на рака, онкологичните заболявания на черния дроб са шестите най-често срещани в световен мащаб, като около 83% от случаите са в по-слабо развити страни. Нивото на смъртност сред заболелите е високо заради липсата на ранни симптоми. Затова и превенцията е от съществено значение.
Основните фактори, които оказват негативно влияние върху черния дроб, са консумацията на алкохол, тютюнопушенето, затлъстяването, диабетът, както и омазняването на този наш орган. А сега към отказването от вредните навици и поддържането на здравословно тегло можем да прибавим и консумацията на кофеинови напитки като метод за превенция.