Добро утро! Понеделник е и едва ли има много други толкова хубави неща, които да ни дадат мотивация за седмицата, като това да изпием първото си кафе за деня.

Фрапе, Гърция и каква е историята на освежаващата кафе напитка

Тайните на фрапето

Какво крие за себе си гръцката кафе напитка

Независимо дали сме любители на кафето или не, заслужава си да му обърнем внимание, колкото поне да научим (или да си припомним) малко любопитни факти за него. А историята му е като приказка, която ни връща доста назад във времето.

Толкова далеч, че дори не се знае кой е откривателят на кафето. Въпреки това се смята, че произходът на зърната е от Етиопия.

Снимка 585362

Източник: iStock

Според най-популярната легенда за кафето пък един пастир го е открил съвсем случайно като забелязва, че след като козите му дъвчат едни непознати за него зърна, след това са особено енергични и остават будни през нощта.

По-късно, вече през XVI век, кафето пристига от Етиопия на Арабския полуостров като алтернатива на нелегалния алкохол. А пък щом достига до европейска територия, започва да му се носи славата на "горчивото изобретение на Сатаната". Неодобрението към кафето обаче изцяло се превръща в обожание, след като самият папа Климент VIII отпива от него и възкликва: "Тази дяволска напитка е толкова вкусна!"

Снимка 585363

Източник: iStock

За мнозина тя е точно такава и днес, вече векове по-късно. Едно обаче се е запазило, както от самото начало - пътят на кафето. За всички видове кафе той започва от зърното. С всички съвременни технологии, които ни заобикалят, вече може да си приготвим напитката по десетки различни начина. И едва ли сме запознати с всеки един от тях.

Proffee, кафе, протеин и коя е магическата съставка за още повече здраве

Тайната съставка към кафето за здрава кожа

Най-новата тенденция в TikTok

35 са различните видове кафе според Tasting Table и поред за всеки един от тях ще разказваме всяка понеделник сутрин. Докато ние поне изпиваме първата си чаша за деня. Ще се радваме да си имаме и компания.