Кафето е една от най-старите напитки, познати на човечеството и видовете му са ни познати не от вчера. Един особен вид кафе обаче днес ни изненадва с иновативния начин, по който се приготвя.
Нитро кафето е сравнително ново допълнение към света на кофеиновата напитка. Интересното за него е, че е създадено с техника, използвана от хора, които са правили бира.
За да си приготвим и ние нитро кафе, трябва да влеем азотен газ в кафето (което е студено) през клапан за налягане. Няма причина да се тревожим, че газът може да развали вкуса на напитката - той всъщност няма нито цвят, нито мирис. И дори напротив - не само че не разваля вкуса на кафето, ами го прави различно по приятен начин - с копринена текстура и с много деликатни мехурчета.
Източник: iStock
Любопитно е също, че марки бира като Guinness например не от скоро използват азот, за да придадат по-специален вкус на продукта си. Нека се върнем на нитро кафето обаче. Подсказваме, че то най-много би се харесало на любителите на кафе с ниска киселинност, както и на студените кафе напитки.
И явно тези представители изобщо не са малко, тъй като напитката става толкова популярна през изминалото десетилетие, че през 2016 г. Starbucks добавят нитро кафето към менюто си и оттогава то се превръща във второто най-поръчвано кафе след латето, пише Tasting Table.