Много се говори в последните години за ползите и вредите от кафето и се оказва, че има много условности около неговата консумация, от които зависи цялостния ефект върху здравето ни - кога точно го консумираме и в какви количества, както и с какви добавки върви.

Тези, които пият кафе, не са като онези, които не пият

Тези, които пият кафе, не са като онези, които не пият

Как напитката променя чревната микрофлора

Кофеиновата напитка се слави като естествен метод за превенция на различни заболявания, от които приемът й намалява риска. Сред тях се нарежда и диабетът, с който се диагностицират все повече хора в световен мащаб. Но и тук има едно условие.

Сега ново изследване Harvard T.H. Chan School of Public Health ни посочва кафето като начин да намалим риска си от диагностициране с диабет тип 2 с 10% - но само ако не добавяме захар към него. Нe същото важи за прясното мляко, което явно не вреди допълнително. И този процент на защита дори се увеличава с броя кофеинови напитки на ден. 

Снимка 702614

Източник: iStock

А ако все пак ни е трудно да пием кафето си без захар, то трябва да сме наясно, че с нея процентът спада двойно - на едва 5 за всяка чаша, ако добавим обаче само една лъжичка. Ако предпочитаме подсладителите, то при тях процентът е 7 за всяка чаша, пише Daily Mail.

Ползите от кофеиновата напитка по отношение на диабета се дължат на два основни фактора. Първо, различни изследвания доказват, че редовният прием на кафе ни помага да не качваме много килограми. А именно те са основната предпоставка за развитие на диабет тип 2. И второ - кафето има противовъзпалителни свойства, а възпаленията в организма също са една от причините за диагностицирането с въпросното заболяване.

Още няколко добри причини да пием кафе всеки ден

Още няколко добри причини да пием кафе всеки ден

Ново проучване доказва ползите от кофеиновите напитки

Резултатите от това изследване са поредното доказателство, че за здравето ни е важно не само дали пием кафе, а и как го пием. И ако искаме да извлечем максимум ползи от него, най-добре да се научим да го консумираме чисто.