Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка. И това е така, ако се случва от време на време и в повечето случаи с причина - например че сме яли боб. Но в някои случаи може да се окаже притеснително не само за нас и за околните, а и за здравословното ни състояние.

Зеленолистни зеленчуци, сулфохиновоза, черва и как да се погрижим за храносмилателната система

Как да се погрижим за храносмилателната ни система

Докато си хапваме

Има два източника на газовете - единият е въздухът, който отива в храносмилателния тракт, когато ядем например. Както при бебетата това предизвиква колики, така при възрастните - отделяне на газове. Но този тип са без мирис. А другите, които можем да помиришем, са отпадъчен биопродукт от ферментацията на храната в дебелото черво, която се извършва от милиарди бактерии, живеещи в него. Газовете се получават, когато храната се придвижва в червото.

Според лекарите е нормално човек дa отделя газове до 15 пъти на ден. Това дори е полезно, защото подпомага произвеждането на някои витамини и късоверижни мастни киселини, които са важни за чревната флора и  лигавицата на дебелото черво. Колко често ще се случва зависи от различни фактори като функционирането на храносмилателния тракт, чревната микробиота и храната, която сме консумирали.

Снимка 632863

Източник: iStock

Въпреки че колко често ще ни се случва отделянето на газове не е толкова важен индикатор за чревното здраве, все пак е добре да си обърнем внимание, ако е прекалено често. Може би диетата ни включва прекалено много храни, които са източник на FODMAPs — ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. 

Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се абсорбират трудно и водят до стомашни проблеми. Храните с високо съдържание на FODMAP включват някои зеленчуци, плодове, бобови, нишестета и млечни продукти като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Снимка 632861

Източник: iStock

Червеното месо в по-големи количества също се оказва затруднение за храносмилателната система и често се стига до ферментирането му в дебелото черво поради невъзможността да се обработи правилно. Същият проблем може да имаме и при редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, предава CNN.

Как да увеличим приема на фибри докато намаляваме получаването на газове

Причинява ли ни консумацията на фибри газове

И как да облекчим неприятното усещане

Важно е да не бавим посещението си гастроентеролог, ако изпускането на газове стане неконтролируемо и пречи на ежедневието ни. Притеснителен сигнал е и промяната в честотата и консистенцията на изпражненията, защото двата симптома може да са признак на инфекция, възпаление или ензимни дефицити.