Шоколадът е едно от любимите ни прегрешения и няма как да не бъдем щастливи, когато разберем, че е полезен не само за доброто ни настроение.
Според последно проучване, публикувано в Европейския журнал за превантивна кардиология, шоколадът се грижи за здравето на сърцето, но в определени количества.
Консумацията на шоколад между веднъж и три пъти седмично намалява риска от коронарна артериална болест на сърцето с 8%. Това е изводът от обобщението на шест изследвания, направени в рамките на пет десетилетия на три континента.
Източник: iStock
Според учените, шоколадът поддържа здрави кръвоносните съдове на сърцето. Но от съществено значение е уточнението, че този ефект не е същият при хора с диабет и затлъстяване.
Също така, описаните седмични между една и три порции трябва да бъдат по не повече от 30 грама всяка. Ако ги надхвърлим и например ги удвоим, то тогава ефектът няма да бъде положителен, а по-скоро отрицателен за сърдечното ни здраве, предава Medical Daily.