Започваме с признание - когато отиваме някъде на почивка, почти задължително условие при резервирането на хотел е той да предлага и закуска. В България обикновено тя е традиционна - (пържени филийки, мекици, баница) или континентална (препечени филийки, колбаси, сирена, плодове).

Пържени филийки, khara pao и как да си направим нетрадиционна пикантна закуска

Пържените филийки - един нов прочит на старата класика

Екзотични и пикантни

Ако попаднем в Ирландия обаче, трябва да сме подготвени за ирландската закуска. Тя не е много по-различна от английската (след малко ще стигнем и до разликите), но все пак трябва да имаме някои специфики предвид, както ни разясняват от Kitchn.

Почти винаги ирландската закуска включва пържено яйце с рохък жълтък, запържен бекон (в Ирландия и Северна Ирландия му казват rashers), свинска наденичка, цяла или накълцана печурка, запържена в мазнината от бекона и наденицата, и домати - пресни или от консерва, отново обърнати на тигана.

Всичко това е придружена с чаша силен черен чай с мляко. За горните съставки ирландците от целия остров са съгласни, докато за кървавицата, содения хляб и картофените палачинки все още спорят дали са част или не са част от ирландската закуска.

Английска закуска

Източник: iStock

Английска закуска

Каква е основната разлика с прословутата английска закуска? Бърз и лесен отговор - бобът. В ирландската закуска не присъства печен боб в доматен сос. Освен това в нея, за разлика от английската, може да има както кървавица (black pudding), така и друг традиционен колбас от свинска лой, дроб и зърнени култури, който обаче не включва кръв, като кървавицата (white pudding).

White pudding

Източник: iStock

White pudding

Видовете хляб в английската и ирландската закуска - важно допълнение, с което да можем да погълнем бекон и наденички, също е различен. Англичаните предпочитат тост, докато ирландците - соден ръжен хляб и дори традиционните за Смарагдовия остров картофени палачинки. Липсва ни единствено силно кафе.