Ароматът на пържени филийки сутрин е нещо, от което трудно бихме се отказали в живота. Не само заради вкуса, но и заради спомените от детските години. И бабите, разбира се - запретнали ръкави, вадят филия след филия от тигана. Всяка със златен загар, който ние щедро намазваме със сладко или с мед, за да я изядем още топла-топла.
Вече пораснали и достатъчно любопитни за всеки аспект от живота, естествено че ще попаднем и на солената алтернатива на пържените в детството филийки. По-нетрадиционни от класиката, в този им вариант те са пикантни, солени и много хрупкави.
Всъщност става въпрос за khara pao (означава "пикантен"), чиято родината е Южна Азия. Но ние ще продължаваме да ги наричаме пържени филийки, които в Далечния Изток обикновено се хапват с домашно приготвен кетчуп.

Източник: iStock
Но страните в Южна Азия не са единствените, който си падат по необичания вариант на тази закуска. И в други култури правят подобен тип "тостове с яйца" - в Италия ги хапват с моцарела и доматен сос, руснаците използват само сол, яйце и мляко, а в Унгария ги сервират с лук, домати, кетчуп и майонеза.
Ето една идея за изключително лесна и интересна рецепта на Aliyaleekong, с която да превърнем класическите пържени филийки в любимо ястие сутрин, обед и вечер.

Източник: iStock
Какво ни трябва
- 5 яйца
- 3 супени лъжици смес от мляко и сметана за готвене
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. черен пипер
- 1 ½ с.л. зелен лук, ситно нарязан
- 1 ½ с.л. кориандър, също ситно нарязан
- олио
- масло
- 8 филийки хляб
- кетчуп
- лют сос (по желание)
Какво ги правим
В купа или съд за печене разбиваме заедно яйцата, солта, черния пипер, лука и кориандъра. Загряваме среден или голям тиган на средна температура. Покриваме дъното му с олио и добавяме една-две супени лъжици масло за вкус.
Потапяме филиите в яйчената смес, отцеждаме излишното количество и ги поставяме в горещия тиган. Пържим за 2-3 минути от всяка страна - докато станат златисто-кафяви на цвят. Готовите филийки поставяме върху домакинска хартия в чиния или върху решетка, за да се отцеди излишната мазнина.
В малка купа смесваме кетчупа и лютия сос (по желание). Сервираме филийките топли с гарнитура от пикантната смес, пише Food 52.