Ако сме от тези, чиято работа е зависима единствено от достъпа до интернет, значи можем да я вършим навсякъде и по всяко време. А във време на препоръчителна самоизолация нашият дом става и нашият офис. И това има както своите предимства, така и недостатъци.

Няма нищо лошо да заемем домашното си работно място по чехли и пижама и с рошава коса. Но важното е да имаме обособено кътче, откъдето да изпълняваме служебните си задължения. И още по-важно е да не го правим, излежавайки се в леглото си, колкото и да ни се иска.

Според експерти по съня, не е никак добра идея да свързваме както него, така и работата с едно и също място. Леглото трябва да се асоциира само с ползотворна почивка и интимност. В противен случай, объркваме мозъка си и това води до нарушения в съня.

Снимка 472386

Източник: iStock

Дори да работим от дома, трябва отново да имаме някакво разграничение между времето, в което вършим задачките си, и това, в което почиваме. Иначе няма как да искаме да се особено продуктивни.

Ако прекараме цял ден в леглото с лаптопа и отмятаме служебните си ангажименти, станем да вечеряме и отново си легнем, несъмнено мислите за работа отново ще нахлуят в главата ни и няма да можем да се отдадем на пълноценна почивка.

Освен това, вероятно в стаята ни е по-тъмно с цел да се предразположим по-лесно към заспиване. Подобна атмосфера обаче не е подходяща за работа. Ако все пак нямаме друг избор, задължително трябва да дръпнем завесите и да бъдем по-близо до прозореца. Според учени, излагането на слънчева светлина удължава времето ни за пълноценен сън.

Коронавирусът, home office, работата от вкъщи и някои идеи как да я направим по-приятна

Работа от вкъщи срещу COVID-19

Обедната почивка е една от тях

Има и още един недостатък на това да работим в леглото - позицията на гръбначния стълб. Може да ни звучи по-добре да лежим цял ден, отколкото да седим на стол, но всъщност не е. Домашната ни работна среда трябва да е максимално близка до тази в офиса, пише Daily Mail.