След месеци спекулации, Harley-Davidson обяви, че ще пусне в продажба първия си електрически мотоциклет. Той се казва LiveWire, а доставки му ще започнат още тази есен.

Това е огромна и смела стъпка за иначе относително консервативната американска компания, за чиято емблема се смята именно звукът на двигателя. Е, този звук при LiveWire няма да съществува, поне във вида, в който го познаваме.

Цените започват от 29 799 долара, като с едно зареждане Harley-Davidson LiveWire може да измине 152 км. И ако това може и да намръщи някои от най-заклетите фенове на марката, то ускорението от 0 до 100 км/ч има потенциала да ги усмихне - защото то е 3.5 секунди.

Снимка 434114

Източник: Harley-Davidson

С излизането си на пазара, LiveWire ще се превърне и в най-"свързания" модел в историята на Harley-Davidson. Машината е оборудвана с телеметрична система Panasonic и технологията Harley-Davidson Connect.

Последната позволява на собственика да свърже външни устройства с мотоциклета. Именно тази функция ще превърне LiveWire в първия електрически свързан мотоциклет в Северна Америка.

Снимка 434112

Източник: Harley-Davidson

Като реверанс към най-консервативните фенове, от Harley-Davidson все пак са оборудвали LiveWire със система за електронно генериране на звук, който се кълнат, че прилича досущ до емблематичния гърловиден грохот, с който свързваме класическите модели.

От Harley-Davidson уточняват, че са подписали договор с един от най-големите оператори на зарядни станции в Щатите - Electrify America. Като резултат от този договор, всеки клиент, който си купи LiveWire между август 2019 и юли 2021 г., ще получи безплатно зареждане на станциите на компанията в размер на 500 кВч в рамките на две години. Най-общо казано, тази безплатна електроенергия е достатъчна за 30 пълни зареждания на батерията на мотоциклета, както и за изминаването на пробег от 4586 км.