Сирене, печено на скара - може и да звучи странно, тъй като сме свикнали, особено в нашите географски ширини, да гриловаме основно месо или зеленчуци. При това става дума за сирене, директно поставено върху скарата. Но това, всъщност, оказва се е чудесен вариант за лека и вкусна храна в топлите летни месеци.

Хималаите, чаури и чурпи - най-твърдото сирене в света

Най-твърдото сирене в света

Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност

Сиренето на скара също е и чудесен вариант и за онези, които не консумират месо.

Логично е обаче да се запитаме кой от многото видове сирена е подходящ да се използва за печене на скара. И дали може всеки вид да се обработва по подобен начин. Отговорът е, разбира се, е - не.

Нужно е да се придържаме към сортовете, които няма да се разтопят твърде много и ще запазят консистенцията си на високите температури.

Едно от най-подходящите сирена за случая е халуми, благодарение на високата му точка на топене. Халуми е традиционно сирене от Кипър, направено от козе или овче мляко.

Снимка 574911

Източник: iStock

Съставът и текстурата му се омекотяват и отпускат съвсем малко, след като се нагрее, което го прави чудесен вариант за печене на скара. Може да e и на големи резени или дори на малки кубчета. Издържа добре и на печене на шиш - така че спокойно може да го използваме към зелечуците, които традиционно набождаме на шиш.

Сиренето фета също е идеален вариант за скара. То е вид саламурено сирене от овче мляко, традиционно произвеждано в Гърция. Важно е обаче, ако се пече на скара, да се остави на по-големи парчета, защото по принцип лесно се "руши".

Снимка 574910

Източник: iStock

Подходящо е да се сервира с хляб или крекери или пък да се добави към салатата.

Вкусното френско сирене бри, направено от краве мляко, също е добър вариант за скара. Което може и да звучи странно, предвид че е от меките сирена. Но ако го нарежем на малки парчета и поставим на скарата, ще се убедим, че резултатът от това е чудесен, пише marthastewart.com.

Единственото условие е да се пече за кратко време - две до пет, най-много, минути от всяка страна. И като цяло с него трябва да бъдем по-внимателни - и при обръщането по време на печене и при поставянето след това в чиния, защото има висока вероятност да се разкъса.

Снимка 574913

Източник: iStock

И освен със солени неща като хляб или крекери, може да се консумира със сладка и дори пресни летни костилкови плодове.

И за да стане сиренето още по-вкусно, специалистите по хранене дават няколко съвета. Един от които е то да бъде предварително мариновано - и колкото по-дълго се остави в марината, толкова по-вкусно ще стане след това при печенето.

Важно е и сиренето да се държи на стайна температура преди поставянето му на скарата. Защото в противен случай твърде бързо ще се запече отвън, а топлината трудно ще достигне до вътрешността му.

Сиренето, протеинът, мазнините и кои са най-полезните сирена

Кои са най-полезните сирена

Протеинът е ключът

Разбира се, грилът трябва да се намаже предварително с масло, или пък самото сирене - при това от двете страни. Това ще предотврати залепването.