Когато говорим за цитрусови плодове, веднага се сещаме за ударна доза витамини. За ползите от консумацията им се чували много, но един от тях има леко спорна репутация - грейпфрутът.

Напълняване, проблеми с кръвната захар и други странични ефекти на ябълките

Ябълките - нож с две остриета

Какви са страничните ефекти от прекомерната им консумация

Покрай пандемията от COVID-19 отново на преден план излезе предупреждението, че е добре да внимаваме с консумацията на този плод. Причината е, че грейпфрутът съдържа естествени химикали, които влияят върху начина, по който черният дроб метаболизира някои лекарства, и потискат действието на ензима CYP3A4.

Той е отговорен за разграждането на редица лекарствени продукти. И когато не може да извършва тази своя дейност, може да се стигне до прекалено високи нива на съставките на медикаментите в организма, а оттам и до редица нежелани реакции, като отравяне.

Снимка 515687

Източник: iStock

Затова е добре да имаме едно наум с грейпфрута, ако пием лекарства, особено противоалергични, срещу тревожност, за сърдечни проблеми и силни болкоуспокояващи. В този случай е препоръчително да заложим на други цитруси, за да не рискуваме. А ако не пием по шепа хапчета всяка сутрин, то можем да се възползваме свободно от всички негови ползи.

Грейпфрутът има 92% съдържание на вода, което го прави перфектен съюзник за правилната хидратация на организма.

Според различни изследвания, консумацията на половин грейпфрут или чаша сок преди всяко хранене може да ни помогне да свалим килограми. Той е с изключително ниско съдържание на калории, но ни засища с водното си съдържание и фибрите.

Снимка 515691

Източник: iStock

Ако горчивият вкус не ни е проблем, е препоръчително да не белим ципата на грейпфрута, защото в нея се съдържат много антиоксиданти, хранителни вещества и фибри.

Цитрусът подпомага намаляване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите, с което се грижи за здравето на сърцето. Доказано е, че може да понижи и нивата на кръвното налягане, предава Health.

С високото си съдържание на витамини С и А, грейпфрутът подсилва имунната система.

Снимка 515693

Източник: iStock

Препоръчително е да консумираме розов или червен грейпфрут, защото те имат два полезни бонуса - антиоксидантите бета каротен и ликопен.

Грейпфрутът има нисък гликемичен индекс и не предизвиква резки скокове в нивата на кръвна захар. А ако го консумираме преди ядене, успява да контролира нивата на инсулин. Важно е уточнението, че сокът от този цитрус повишава кръвната захар повече, отколкото консумацията му цял. Причината е във фибрите.

Снимка 515694

Източник: iStock

В хладилник можем да съхраняваме грейпфрута до три седмици, но най-добри вкусови качества има, когато е на стайна температура. И там издържа седмица, дори и повече.

Грейпфрут, авокадо, киноа - храните, които ни помагат да отслабнем

Ядем и слабеем

Кое топи мазнините, докато се храним

Ако искаме да експериментираме и да използваме грейпфрута като част от някоя салата или ястие, добре е да знаем, че се комбинира перфектно с протеин и малко мазнини.