Черният касис (Ribes nigrum) е малък тъмнолилав плод, богат на витамин C. В Европа и особено във Великобритания той е популярен както суров, така и в сладка форма - от конфитюри до ликьори и сиропи. Неговият силен, плътен вкус е трудно да се обърка, което го прави любима съставка за десерти и напитки. Колкото и странно да изглежда обаче този плод е много слабо популярен в САЩ дори и днес и основната причина е, че в продължение на 100 години е бил забранен за садене там.
През края на XIX век черният касис е бил доста популярен сред американските фермери, особено в щата Ню Йорк. Почти 3 000 хектара са били отдадени на отглеждането на плода, заедно с белия касис и къпините.
Но се появява проблем: гъбичка, която атакува белите борове, които са основен източник на дървен материал. Оказва се, че за да се разпространи гъбичката по боровете, тя има нужда да премине и през касисовите храсти, за да завърши жизнения си цикъл. Това предизвиква тревога сред дърводобивната индустрия.

Източник: iStock
В резултат на това, американското правителство забранява отглеждането на черен касис в началото на XX век. Забраната се превръща в национална политика и продължава десетилетия, въпреки че до средата на века вече са разработени устойчиви сортове.
В щата Ню Йорк забраната е отменена едва през 2003 г., благодарение на усилията на Грег Куин. След като се консултира с учени от Корнелския университет и доказва, че касисът вече може да се отглежда безопасно, Куин започва да лобира за премахване на забраната и пътува из Европа, за да научи повече за традициите на отглеждане.

Източник: iStock
Днес чрез своята марка CurrantC Куин произвежда продукти с черен касис, макар че повечето американци все още не могат да разпознаят вкуса на този толкова полезен и вкусен плод. Според изследователи, по-малко от 0.1% от населението на САЩ някога е опитвало касис.