Вече споделихме какви рискове за здравето крият излишните мазнини. Но като изключим вредните храни, стреса, застояването и останалите обичайни заподозрени, има още един виновник, за който много-много не се говори.

Коремните мускули, мазнините, храненето и как да се сдобием с плочки на корема

3 стъпки към перфектни коремни мускули

Не казваме, че е лесно, но си струва да опитаме

Според ново проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, тялото ни произвежда няколко хормона, които предизвикват чувството за глад, като изпращат сигнали към мозъка ни, но един от тях определено доминира.

Нарича се грелин и именно когато количеството му падне драстично, ние ставаме по-склонни да прекалим с порциите и с калоричните храни, а оттам - да образуваме и бирено коремче. Но и с него има начин да се справим и отново всичко опира до начина ни на хранене.

Снимка 551367

Източник: iStock

Във въпросното изследване се включват 300 ентусиасти, които страдали от затлъстяване и наднормена телесна маса. Всички те имали по-ниски нива на грелин на гладно, което е често срещано сред хората с подобен тип проблеми.

Защото по-ниските нива на хормона водят до високо кръвно налягане и до трупането на излишни мазнини като цяло.

Снимка 551366

Източник: iStock

За целта на изследването експертите разделили участниците в три групи и ги подложили на различен тип диети, но всички наблегнали еднакво и повече на редовната физическа активност.

В края на експеримента учените установили загуба на тегло и в трите отбора, независимо от типа хранителен режим, който те спазвали, както и значително увеличаване нивата на грелин.

Вдигането на тежести, сънят, метаболизмът и още причини да хванем дъмбелите

Ползите от вдигането на тежести, дори и веднъж седмично

Въобще не е нужно да се изсилваме, даже напротив

Другата добра новина от научния експеримент е, че всички участници са стопили значителна част от мазнините и са показали подобрена инсулинова чувствителност. А сред трите типа диети най-ефикасна се оказала средиземноморската, която включва повече зеленчуци и зелен чай, за сметка на червеното месо, уточняват още от Eat This, Not That!.