Едно от нещата, които пандемията ни отне, беше възможността да спортуваме групово. А причината това да ни липсва не е само компанията и на други трениращи, но и ефектът на мотивация, който ни дават фитнесът, йогата или футболът, например.

Снимка 340028

Източник: iStock

Ако сме решили да се върнем в спортната зала, много неща могат да ни се сторят стряскащи и въобще да не се почувстваме в свои води, въпреки че сме прекарали пандемията, тренирайки вкъщи. Ето няколко съвета, които биха ни помогнали, според списание Self.

Ваксиниране

Първото и най-важно нещо е да помислим за здравето си. Ако още не сме се ваксинирали и нямаме здравословни причини да не го правим, най-добре да се подсигурим с ваксина, за да може спокойно да посещаваме места с повече хора. Ваксината намалява с 94% вероятността да изкараме тежко Covid-19.

Спазване на мерките

Дори и във фитнеса трябва да имаме предвид, че е добре да стоим поне на два метра от останалите трениращи. За наше спокойствие може да дезинфекцираме уредите, преди да ги ползваме, както и да не докосваме лицето си с мръсни ръце.

Снимка 505911

Източник: iStock

Маската

Няма нищо нелепо в това да решим да влизаме във фитнеса и да тренираме с маска. Сигурността ни е на първо място пред начина, по който изглеждаме. Освен това никога не може да сме сигурни колко внимателни са останалите, кой е ваксиниран и кой наскоро е бил контактен с болен.

Тренираме без да прекаляваме

Ако поне от година не сме влизали в спортна зала, е най-добре да започнем с по-леки упражнения и умерено натоварване. В никакъв случай не бива да се насилваме да правим неща, за които тялото ни още не е готово. А при намек за болка трябва да прекратим тренировката.

Снимка 288737

Търсим алтернативи

Ако след няколко ходения до фитнеса тревогата ни така и не е преминала, и продължаваме да се чувстваме некомфортно в затворено посещение с други хора, няма нищо срамно в това да се откажем. Има достатъчно други начини да поддържаме форма, включително и с упражнения на открито, които стават все по-актуални.