Когато се опитваме да отслабнем или да предотвратим наддаването на тегло, това, което ядем, е също от значение, както и физическите упражнения, за които отделяме време.

Хлябът, диетите и кои видове от тестеното изделие може да включим, ако целим са отслабнем

Как да отслабваме, без да се лишаваме от хляба

Съвместим ли е хлябът с диетите

Хлябът например е една от храните, които често избягваме да консумираме, когато сме на диета. Оказва се обаче, че няма причина да го правим, стига да знаем от кой вид хляб да ядем. В умерени количества и в съчетание с балансирана диета и редовни упражнения, спокойно можем с едно до две хранения на ден да консумираме и хляб.

За белия хляб не е тайна, че е калоричен и редовното му приемане не бива да ни изненадва, че може да доведе до наддаване на тегло. Този нежелан за тялото ни ефект се получава, защото в белия хляб се съдържат рафинирани зърна, захар и консерванти, които тялото ни обработва по-трудно и неразградени, то съхранява като мазнини.

бял хляб

Източник: iStock

бял хляб

Белият хляба се счита за нездравословен заради процеса на рафиниране, през който преминава. При него фибрите и полезните хранителни вещества се отстраняват и в повечето случаи се заменят от синтетични версии.

Когато се стараем да запазим или пък намалим теглото си, както и да се храним здравословно, вместо бял хляб по-добре е да ядем пълнозърнест. Благодарение на фибрите в него ще се чувстваме сити за по-дълго време през деня и ще имаме достатъчно енергия, за да изпълним тренировката си.

пълнозърнест хляб

Източник: iStock

пълнозърнест хляб

Има едно правило, което можем да спазваме, за да сме сигурни, че хлябът, който купуваме от магазина, е полезен. И то е много простичко. Просто е добре да избягваме онези видове хляб, върху чиято опаковка пише "обогатен". Най-сигурният начин да не пълнеем от яденето на хляб е, когато знаем, че е пълнозърнест.

Хляб, мухъл и защо не бива да ядем никаква част от хляба, когато мухляса

Защо е опасно да ядем дори чистата част от мухлясалия хляб

С мухъла шега не бива

Като цяло, една диета с високо съдържание на фибри и протеини може да спомогне в борбата ни с килограмите, тъй като забързва метаболизма. По-бързият метаболизъм пък води до загубата на тегло и усещане за ситост, която ни помага както да не преяждаме, така и по-малко да ни се дояждат по-калорични и богати на захар храни, пише She Finds.