Хлябът може да осигури здравословни фибри, протеини и витамини на тялото ни - ако изберем правилния вид. В този ред на мисли, кой е най-здравословният, който можем да си купим?

Как да направим стария хляб отново годен за ядене

Как да направим стария хляб отново годен за ядене

Без усилие и само за минути

Има няколко ключови фактора, на които да обърнем внимание, когато пазаруваме хляб, смятат диетолозите. Един от тях е, че не бива да се страхуваме от въглехидратите, защото богатите на тях храни, като хляб и тестени изделия, са несправедливо злепоставени през последните години.

И колкото и да се опитваме да следим и ограничаваме приема им, всички ние се нуждаем от въглехидрати, за да се грижим правилно за тялото. А хлябът може да бъде здравословен начин да си набавим основните, казват експертите пред TODAY.

Снимка 688882

Източник: iStock

Въглехидратите са един от трите макронутриента, от които се нуждае тялото. Те са и основен източник на енергия, затова и повечето здрави възрастни трябва да се стремят да получават около половината от дневните си калории именно от въглехидрати.

Снимка 688881

Източник: iStock

Но хлябът може да бъде изобилен източник и на фибри, протеини и основни витамини и минерали. Една порция хляб, която обикновено е само една филия, съдържа три или повече грама фибри. Така че, ако целта ни е загуба на тегло или се опитваме да намалим въглехидратите в храненето си, можем да се придържаме към тази порция и пак да се възползваме от предимствата на хляба.

Снимка 688880

Източник: iStock

Най-здравословният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.

Музей на хляба и традиционните храни, Ангел Ангелов и какво сподели председателят на "Национален тръст за съхранение на културното историческо наследство България" за хляба

Хляб от старо време - рекордите и невероятните истории на Музея на хляба в Копривщица

Ангел Иванов разказва за уникалния вкус на хляба, спържата и юнашката целувка

Най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнестите продукти с добавка на трици, категорични са диетолозите. Затова е хубаво да обърнем внимание на хляб, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Освен че тези съставки правят продукта здравословен, му придават страхотен вкус и аромат.