Почивните дни са подходящо време да си приготвим домашен хляб - не особено трудна дейност, за която обикновено нямаме време през седмицата. Но защо да месим обикновен, когато можем да пробваме някоя по-необичайна рецепта?

Лимонов винегрет - сосът, който ще преобрази салатите ни

Лимонов винегрет - сосът, който ще преобрази салатите ни

И се приготвя много лесно

Например хляб с люти чушки и сирена. В рецептата на Epicurious са използвали мариновани чушки халапеньо, чедър и пармезан. И трите продукта могат да се заменят с подобни, например обикновени люти чушлета.

Сирената обаче придават по-остър и солен вкус, така че бихме изпробвали рецептата именно с тези два вида. Да не забравим и да премахнем семената, ако искаме хлябът да не е толкова пикантен.

Снимка 707157

Източник: iStock

Съставки за хляба с люти чушлета:

¼ пакетче инстантна мая

500 г брашно

1 с. л. сол

¼ чаша зехтин

3 средно големи люти чушлета, нарязани на ситно

170 г чедър, настърган

50 г пармезан

1 яйце

Снимка 707158

Източник: iStock

Разбъркваме маята с малко топла вода. Добавяме я към брашното, солта, зехтина и чаша и ¾ топла вода. Започваме да месим, докато се получи еднородна смес, след което добавяме и нарязаните чушки, както и сирената. Оставяме си по малко от чедъра и пармезана за поръсване.

Омесване добре тестото, преместваме го в купа, поръсваме с малко брашно и го оставяме да втасва на топло за около час-час и половина. След това го оформяме на правоъгълник и го оставяме във форма за печене, като отново втасва за около 45 минути.

Затопляме фурната на 200 градуса. Разбиваме яйцето и намазваме хляба, като поръсваме с останалите чедър и пармезан. Печем за около 50-60 минути, докато хлябът ни с люти чушлета стане златист.