Звучи невероятно, но е точно така - не е нужно да изключваме хляба от менюто си, ако желаем да отслабнем.

Пълнозърнестите тестени изделия, въглехидратите и ползите от консумацията им

Какво се случва, ако спрем хляба

И въобще – пълнозърнестите тестени изделия

Според общоприетите схващания, ако искаме да намалим обиколката на корема, трябва да избягваме всякакви храни, съдържащи въглехидрати. Което автоматично означава да се откажем от любимия сандвич или хрупкавата препечена филийка.

Оказва се, за наше най-голямо щастие, че това не е точно така. Ако следваме едно просто правило - да приемаме толкова калории, колкото може да изгорим за деня. Тоест да променим навиците и начина си на хранене. Тогава бихме могли с чиста съвест да посягаме дори и към хляба.

И ако решим да го направим, добре е и да сме запознати с видовете хляб, които са най-добре съвместими с една диета. Информация за това ни дават специалистите от Eat This, Not That.

Пълнозърнест

Той е първото, което изниква в главата на човек, когато става дума за диетичен хляб. Приготвен е от частично смлени, а понякога и от цели зърна - тоест в състава му са включени всички части от зърното, което увеличава неговите полезни свойства.

Има високо съдържание на фибри, които помагат за регулиране на теглото. Изключително полезен е за сърцето, помага за регулиране нивата на лошия холестерол и снабдява тялото с жизненост и енергия.

Снимка 569251

Източник: iStock

И още нещо, което съвсем не е без значение - пълнозърнестият хляб е вкусен и може да се консумира с всичко.

Покълнали зърна

Консумирането им стана популярно покрай диетите, които изключват глутена от менюто. Въпреки че покълналият хляб съдържа глутен, той е по-лесно усвоим от организма, тъй като при покълването на зърната се разгражда част от нишестето. Което увеличава и общата хранителна стойност на крайния продукт.

Такъв хляб е полезен и за хора, страдащи от диабет, тъй като не повишава кръвната захар в сравнение с конвенционалните зърнени продукти.

Квас

Хранителната стойност на храните, приготвени с квас, е отдавна призната от здравните експерти. Закваската се прави чрез процес на ферментация, който разгражда част от нишестето в брашното. Ферментацията води до естествено редуциране на глутена, съдържащ се в брашното.

Този вид хляб е богат и на много фибри, което влияе положително на чревното здраве и състава на микрофлората, като стимулира растежа на полезните чревни бактерии.

Снимка 569250

Източник: iStock

При приготвянето на хляба могат да се използват различни видове брашно, но най-често предпочитано е бялото.

Бяла пшеница

Въпреки че изглежда като рафинирания бял, хлябът, направен от бяла пшеница, всъщност е вид пълнозърнест. Разликата е, че зърното се смила по различен начин, а крайният продукт е по-лек и светъл на цвят. Ето защо видимо се доближава до класическия бял хляб.

Този обаче е с много високо съдържание на протеини, витамини от групата В, калий и магнезий.

Безглутенов

Животът без глутен е изключително важен за онези, които имат повишена чувствителност към него или са диагностицирани с автоимунното заболяване цьолиакия. Но ако човек няма здравословни проблеми, трябва задължително да се допита до медицински специалист, преди да реши да консумира изцяло продукти без глутен.

Хляб, напълняване, когнитивни проблеми и други неприятности от тестеното изделие

Какво се случва, ако прекалим с хляба

Напълняването е най-малкият проблем

Този хляб може да помогне за оптимизиране на храносмилането и да допринесе за свалянето на излишни мазнини.

Често има ронлива текстура, тъй като глутенът е този, който "държи" съставките на хляба в едно цяло, тоест отговорен е за неговата еластичност.