Никога не сме си падали по прахосването на храната. Затова и винаги сме се стремили да не се затрупваме с много, за да не се налага да я изхвърляме. Често обаче се случва хлябът ни да мухляса. И за да не го изхвърляме, обикновено отстраняваме негодната част и хапваме "чистата". Това обаче не само не е препоръчително, а и много опасно. 

Хляб, напълняване, когнитивни проблеми и други неприятности от тестеното изделие

Какво се случва, ако прекалим с хляба

Напълняването е най-малкият проблем

По-голямата част от мухъла, засягащ храните, представлява вид гъба - едно от най-потайните кралства на Земята, чийто представители са се отделили от животните и растенията като еукариоти. Техните плодови тела се извисяват буквално над всяка една почва, за която се прикрепят. Отдолу обаче бушува война между гъбите и гостоприемника, която се простира отвъд видимия по повърхността мухъл.

Така нареченият слузест мухъл - организъм, който може да се струпа на едно място и да образува колония, която да се придвижва свободно из околната среда - не се включва в тази група, тъй като това всъщност е вид амеба.

Снимка 576630

Източник: iStock

В зависимост от храната, върху която се е образувал, мухълът може да проникне дълбоко в нейната основа, като използва серия от корени, наречени хифи. Те се разпространяват много лесно чрез меки храни, като хляб. Някои са безопасни за консумация и свободно се ядат, включително тези, използвани за създаване на "синьо" сирене и соев сос.

Въпреки това обаче, има много други плесени, които трябва да се избягват. Ако изядем техните видими плодни тела или хифите, скрити отдолу, може да се окажем в спешното.

Малко вероятно в само една филия в пакета да била заразена. Видимата плесен показва, че гъбичките са достигнали репродуктивния стадий, изпращайки спори, които лесно и бързо ще започнат да си проправят път през останалата част от хляба.

Въпреки че е вярно, че бихме могли да извадим късмет и да има доброкачествен вид мухъл върху хляба си, забелязването на разликата между добрата и лошата плесен е почти невъзможно и заплахата се отнася за всеки хранителен продукт, който е бил замърсен.

Снимка 576632

Източник: iStock

От Insider разказват за конкретен случай на възрастна двойка, която е откарана в болница със силно мускулно треперене, след консумация на малко количество мухлясала консервирана супа. Основният виновник е бил Penicillium crustosum (да, като антибиотика). Той отделя микотоксини, които са вид отрова.

"Ефектите на някои хранителни микотоксини са остри със симптоми на тежко заболяване, които се появяват бързо след консумация на хранителни продукти, замърсени с микотоксини", казва Световната здравна организация (СЗО) на своя уебсайт. "Други микотоксини, които се срещат в храната, са свързани с дългосрочни ефекти върху здравето, включително предизвикване на рак и имунен дефицит. От няколкостотин микотоксини, идентифицирани досега, около дузина са привлекли голямо внимание, поради тежките си негативни ефекти върху човешкото здраве и тяхното присъствие в храната."

Матео Кунсоло, италианският пекар, който създаде хляб в цветовете на украинското знаме

Италианецът, който изпече "хляб на мира"

Как Матео Кунсоло реши да помогне на бежанците

Именно поради тази причина, ако не смятаме, че ще се справим навреме с целия хляб, винаги можем да замразим една част, докато е пресен, за да го запазим за по-дълго. Просто е важно да го направим, преди плесента да е започнала своето развитие, съветват от IFL Science.