В последните години интермитентният фастинг се наложи като лесен и ефективен начин за сваляне на килограми. Той се изразява в това поне 12 часа в денонощието да не приемаме никаква храна. По-смелите гладуват по 16, а други - и по цели два дни в седмицата.

Чаша чай, тренировка, фастинг - какво да правим преди лягане, за да отслабнем

Какво да правим преди лягане, за да отслабнем

За да горим повече, докато спим

И докато доскоро повечето изследвания изтъкваха ползите от този режим, като подобряване на метаболизма и регулиране на холестерола, едно ново посочва сериозно опасност за здравето ни от него в дългосрочен план.

Според американски учени, които представиха откритията си на семинар в Чикаго, 16 часа гладуване на денонощие увеличават с цели 91% риска от развитие на заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система в сравнение с този при хора, които не гладуват и не спазват подобен вид ограничения.

Снимка 657957

Източник: iStock

С наблюдение върху над 20 хиляди души в период от пет години, включващо и отговаряне на различни анкети за навиците им, се доказва и че практикуването на фастинг не е никак препоръчително и за хората, които вече са диагностицирани с подобни здравословни проблеми.

Причината е, че това да приемат всички калории за деня в рамките на осем или 10 часа увеличава възможността да починат от инсулт или инфаркт с цели 65%. При болните от рак също се забелязва увеличаване на риска от смъртност вследствие на заболяването, ако спазват периодично гладуване.

Фастингът - слабеем и поумняваме

Фастингът - слабеем и поумняваме

Идея за новогодишно обещание

Като цяло американските учени изтъкват, че не откриват никакви конкретни ползи за здравето ни, ако не ядем през по-голямата част от денонощието. И така изводите от това мащабно проучване опровергават тези от много предишни, които откриват ползи от ограниченото във времето хранене за сърдечно-съдовото и метаболитното здраве. Затова препоръчват добре да помислим, ако решим да отслабваме чрез фастинг.