Фъстъците са бърз, лесен и вкусен вариант за закуска или междинно хапване. А най-хубавото е, че можем да разчитаме на този вид ядки по всяко време. Както в движение, така и на работното място.

Домашно изпечен микс от ядки по рецепта на диетоложката Лорън Менакър

Домашни печени ядки за сутрин, обед и вечер

Вкусни и диетични

Те съдържат солидно количество ненаситени мазнини, фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий. Предлагат и завидна доза от още куп хранителни вещества, като цинк и магнезий, но има поне две причини, заради които е по-добре да не се увличаме с тях.

Колкото и да се вкусни и полезни (в малки количества), фъстъците могат да бъдат и токсични. А основната причина е честото наличие на афлатоксин в състава им, който е вид токсична гъба. Тя се среща най-често във влажен, субтропичен и тропически климат - любимият и на фъстъците.

Снимка 550000

Източник: iStock

Афлатоксинът може да доведе до някои дългосрочни проблеми като потискане на имунната система, бъбречни заболявания и рак на черния дроб.

Другата причина да не залагаме много на фъстъците е наличието на фитинова киселина в състава им. Тя е естествено растително вещество, което може да се намери и в други бобови растения, ядки, семена и видове масла.

Прясно мляко, сардини и още няколко храни, богати на калций

Кои храни са богати на калций

Прясното мляко не води в класацията

Но проблемът е, че действа като анти-хранително вещество. Тоест - потиска усвояването на куп ценни вещества от организма като желязо, цинк, калций, манган и магнезий, уточняват още от Eat This, Not That!.