Ядките са суперхрани и по този повод няма две мнения. Те са и полезни, и вкусни, но често забравяме за тях. И понеже апетитът идва с хапването, винаги можем да си изпечем един микс от няколко вида вкъщи, който да ни напомня за тях само с аромата си.
А за да сме сигурни, че ще извлечем максимума от изпечените ядки, опитахме рецептата на диеотолжката Лорън Менакър. Тя е автор и на готварската книга The First Time Mom's Pregnancy Cookbook. Още една причина да й се доверим напълно.
Какво ни трябва
- 1 ч. ч. сурови бадеми, без сол
- 1 ч. ч. сурово кашу
- 1 ч. ч. сурови орехи пекан
- 1 ч. ч. сурови обелени слънчогледови семки
- 1 с. л. кокосово масло, разтопено
- 1/3 ч. ч. мая
- 1 ч. л. чили на прах
- 1/2 ч. л. червен пипер
- 1/2 ч. л. сол
- 1/4 ч. л. чесън на прах
- 1/4 ч. л. лук на прах
Какво ги правим
Включваме фурната на 160°С и приготвяме тавата, като я покриваме с лист хартия за печене.
В голяма купа смесваме ядките и ги разбъркваме с разтопеното кокосово масло, след което ги разстиламе върху хартията.
В друг по-малък съд смесваме останалите съставки, с които ще овкусим нашите приятели. Това са маята, солта, червеният пипер плюс останалите три подправки на прах (чили, чесън и лук). Поръсваме с тях равномерно ядките.
Печем за 10 минути, разбъркваме и ги връщаме във фурната за още 10 минути. И сме готови.
Ако държим изпечените ядки в добре затворен съд, могат да издържат от пет до седем дни на стайна температура.