Ядките са суперхрани и по този повод няма две мнения. Те са и полезни, и вкусни, но често забравяме за тях. И понеже апетитът идва с хапването, винаги можем да си изпечем един микс от няколко вида вкъщи, който да ни напомня за тях само с аромата си.

А за да сме сигурни, че ще извлечем максимума от изпечените ядки, опитахме рецептата на диеотолжката Лорън Менакър. Тя е автор и на готварската книга The First Time Mom's Pregnancy Cookbook. Още една причина да й се доверим напълно.

Какво ни трябва

  • 1 ч. ч. сурови бадеми, без сол
  • 1 ч. ч. сурово кашу
  • 1 ч. ч. сурови орехи пекан
  • 1 ч. ч. сурови обелени слънчогледови семки
  • 1 с. л. кокосово масло, разтопено
  • 1/3 ч. ч. мая
  • 1 ч. л. чили на прах
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/4 ч. л. чесън на прах
  • 1/4 ч. л. лук на прах

Какво ги правим

Включваме фурната на 160°С и приготвяме тавата, като я покриваме с лист хартия за печене.

В голяма купа смесваме ядките и ги разбъркваме с разтопеното кокосово масло, след което ги разстиламе върху хартията.

В друг по-малък съд смесваме останалите съставки, с които ще овкусим нашите приятели. Това са маята, солта, червеният пипер плюс останалите три подправки на прах (чили, чесън и лук). Поръсваме с тях равномерно ядките.

Печем за 10 минути, разбъркваме и ги връщаме във фурната за още 10 минути. И сме готови.

Орехите, бадемите, лешниците, кашуто и начинът, по който да извлечем всичките им полезни свойства

Как ядките стават наистина полезни

Струва си да го правим

Ако държим изпечените ядки в добре затворен съд, могат да издържат от пет до седем дни на стайна температура.