Ако живеем в голям град сме пределно наясно, че и по два пъти на ден да чистим, все ще е малко. Особено в топлите месеци, когато прозорците стоят отворени, а мръсотията отвън лесно влиза вътре, у дома.

Прахта, която виждаме по мебелите и пода, се образува и от фини частици мъртва кожа, които остават и по спалното ни бельо. Малки прашинки летят и от дрехите. И всичко това се превръща в един доста неприятен не само за очите, но и за здравето ни микс. Ето как най-ефикасно да се справим с него.

Гардеробът

Да, от него трябва да започнем, ако искаме възможно най-малко прах в стаята. Всеки път, когато го отворим, невидим с просто око поток от микрочастици изхвърча и започва да лети във въздуха около нас. Не звучи никак приятно, нали? 

За да намалим поне малко този ефект, трябва всичко да си бъде на мястото. Ненужните дрехи - в кофата. Останалите - на закачалки и по рафтове, които често бършем. Кутиите за обувки също събират много прах, която не трябва да оставяме да стане два пръста.

Снимка 371243

Източник: iStock

Леглото

Ако от гардероба летят фини частици от материите на дрехите, то леглото е развъдник за микроскопичните парченца мъртва кожа. Затова трябва всеки ден да изтупваме завивките, а чаршафите се сменят веднъж седмично. Възглавниците също трябва да се перат.

Прахосмукачката

Да, има значение каква е. Трябва да бъде наистина мощна, за да засмуква колкото се може повече мръсотия. Важно е и първо да минаваме с прахосмукачката, а след това да забърсваме прах, за да има въобще смисъл от цялото упражнение.

Приспособленията

Не е важно само колко често чистим, но и с какво. Микрофибърната кърпа е наш верен съюзник, защото събира голяма част от прахта, пише Reader's Digest. Кърпите за еднократна употреба също имат желания ефект - улавят, а не разпространяват мръсотията.

Снимка 371244

Източник: iStock

Килими и пътеки

Не всичко ненужно от тях можем да съберем с прахосмукачката. Затова е добре да действаме и по добрия, стар начин - с тупане. Докато в чужбина можем да чуем съвет да изпълняваме това действие с ракета за тенис, у нас си имаме добре изпробвано специално приспособление - тупалката

Защо домът трябва да е винаги чист

Защо домът трябва да е винаги чист

Как ни влияе животът в чист и подреден дом

Климатикът

Ако го използваме често, трябва и да го почистваме често. Той завърта въздуха в помещението и филтърът събира голяма част от мръсотията. А след това отново я разпространява. Затова - чистене му е майката.