Идва уикендът, а неизбежна част от него е почистването на дома. Това досадно занимание ще улесним с помощта на един продукт, който няма как да липсва из кухненските шкафове - оцет.

А неговата употреба за почистващи цели не датира от вчера. А покрай последните изследвания за вредата от почистващите препарати, е добре да изпробваме тези стари и изпитани трикове.

Снимка 343194

Източник: iStock

Освен че е напълно безопасен за нас и околните, оцетът убива почти напълно микробите, които са навсякъде в дома ни, колкото и да не ни се иска да мислим за тях. Ще спестим и пари.

Неприятният аромат от кофата за боклук определено може да развали домашната идилия. За да избегнем подобни ситуации, избърсваме контейнера с оцет. Има и вариант да си замразим кубчета от него и да поставяме по едно във всеки нов чувал.

Ако добавим половин чаша оцет в следващата си вана, ще постигнем ефект 2в1. От една страна, кожата ни ще се омекоти от него. А след това ще имаме и по-чиста вана. За да неутрализираме аромата, може да използваме етерично масло по избор. 

Снимка 343196

Източник: iStock

Ако все отлагаме доста неприятната задача да премахнем стари стикери от стени, плочки или някоя мебел, сега е времето да го сторим по-лесно, отколкото сме предполагали. Просто трябва да намокрим обилно лепенките с оцет и да оставим да подейства пет-десет минути.

Каната за вода или машината за шварц кафе ще почистим със смес от вода и оцет. Оставяме няколко пъти да кипне и всички замърсявания изчезват.

Може да поставим една купичка от тази смес и в микровълновата за няколко минути. Чаша оцет в барабана на пералнята и един цикъл на кратка програма ни гарантира почистване на маркучите и неутрализиране на бактерии.

Снимка 343197

Източник: iStock

Със същата комбинация и мека четка успешно ще почистим и велурени обувки, побелели от солта и лугата на заснежените улици.

Една чаша оцет и няколко лъжички сода за хляб, смесени и изсипани в мивката в кухнята или банята, гарантират премахване на неприятните миризми и почистването на канала.

Използва се и за почистване на тоалетни, кранове и чешми, които след това направо блестят. С оцет и сол пък се натъркват петна от килими и дамаски, след което се почистват с мокър парцал. Не ни е необходим и препарат за стъкла - оцет и вода се справят перфектно с тази задача. Със смес 1:1 ще почистим и алуминиевите щори.

Снимка 343195

Източник: iStock

Поради факта, че е напълно безвреден, оцетът е много подходящ за почистване на всички мебели и играчки на бебета и деца. Разбира се, добре е да го избягваме за тези, които се често се озовават в устата им - заради натрапчивия аромат.