Ако имаме домашен любимец, поне веднъж сме си задавали въпроса дали да делим едно легло е правилното решение както за нас, така и за него. Често обаче всички предразсъдъци и съмнения се изпаряват в името на така приятното гушкане.

Кучетата, тревожността от раздялата и добра идея ли е да вземем още един домашен любимец

Нуждае ли се кучето ни от другарче

По-малко самотно ли ще е или точно обратното

Според ветеринарни специалисти, цитирани от CNN Health, за домашния ни любимец е добре да спи при нас. Така създаваме по-силна връзка и се гради по-голямо доверие. Освен това кучетата и котките получават допълнителни ползи за здравето - по-високо производство на окситоцин и допамин, които са хормоните на щастието.

Ветеринарите съветват, че зa малките кучета, които все още нямат изградени навици, спането в едно легло със стопаните обаче не е добра идея. Тe могат да развият тревожност от раздялата. Затова е по-добре да ги научим да спят в своя къщичка, която ще възприемат като леговище, свое сигурно място.

Снимка 553570

Източник: iStock

А ето и кои сa плюсовете и минусите за нас от спането в едно легло с котка или куче. Добре е да сме наясно с тях, пък след това можем да направим своя рационален или пък емоционален избор.

Според експерти, присъствието на домашния любимец влияе по-скоро негативно на съня ни. Това се дължи най-вече на факта, че кучетата и котките обичат да се будят често, да сменят мястото си на спане, да стават да ядат или да пият вода, а понякога просто да се разхождат по главата ни.

Така вероятността да се будим често през нощта заради тях е голяма. Тези "микросъбуждания" понякога са несъзнателни и може да не ги усещаме, но не са полезни, защото прекъсват дълбоката фаза на съня. А това ни пречи да си отпочинем качествено.

Снимка 553571

Източник: iStock

Освен това са свързани с отделянето на хормона на стреса кортизол, което влошава още повече качеството на съня. За да избегнем този негативен ефект, можем просто да оставим кучето или котето да спи при нас в спалнята, но в отделно легло, например на пода.

Е, това може да е правилото, но винаги има изключения. Според различни изследвания, хората с депресия и тревожни разтройства може да подобрят съня си, ако спят с животинка, която им носи усещане за спокойствие. При децата пък изглежда спането с домашен любимец не оказва същото негативно влияние върху съня, както при възрастните.

Разбира се, дали домашният любимец ще смущава съня ни зависи и от това колко дълбоко спим. Освен това кучетата са по-подходящи "партньори" за нощен сън, защото котките стават по-активни именно по това време на денонощието.

Кучетата и защо ни се радват, когато се приберем

Защо кучетата се радват, когато се приберем

Не защото ги храним

От значение е и големината на домашния любимец. Ако е малък и обича да се мушка под завивките, вероятно повишава телесната ни температура и това също може да ни попречи да спим добре. Е, ако кучето ни хърка също със сигурност не е добра идея да спим в едно легло, даже и в една стая.