Пандемията е все още тук и вероятно прекарваме вкъщи по-дълго време от обичайното. А това значи и много повече време с домашния любимец. Но ако лека-полека се завръщаме към обичайния си ритъм на живот, сигурно се чудим как ще му се отрази отсъствието ни, на което той е отвикнал.

Мопсове, френски булдози и други плоскомуцунести кучета и защо е вредно да се гледат

Защо да не гледаме мопс

Неприятно, но логично

Ако имаме куче, значи всяка сутрин ни е трудно да излезем от вкъщи и да го оставим да скимти зад заключената врата. Вечер пък нямаме търпение да се приберем, за да ни се порадва на воля. И вероятно през главата ни е минавала идеята да му вземем другарче, за да не му е самотно през деня.

Учените от Academy for Animal Naturopathy в Швейцария обаче са готови да ни разубедят с резултатите от своя нов експеримент. Те наблюдават с камери домове, в които има едно или няколко кучета, за да видят как реагират на отсъствието на стопаните си.

Снимка 552988

Източник: iStock

Така установяват, че лаенето, което е признак на тревожност от раздялата, се чува предимно в къщите, където има две или повече кучета. Същото наблюдение има и за повишената физическа активност, която е друг симптом на състоянието, както и виенето, ровенето, драскането, дъвченето на предмети и уринирането.

С две думи - кучетата, които са сами, се справят по-лесно с отсъствието на стопаните си, отколкото тези, които си имат четиринога компания. Te спят и си почиват много повече, независимо колко време са оставени сами, което намалява нивата им на стрес, предава Daily Mail.

Снимка 552989

Източник: iStock

А изводът е ясен - домашният ни любимец не се нуждае от другарче, за да бъде по-малко самотен, когато нас ни няма. И ако да си вземем още едно куче не е решение на проблема, то със сигурност е добре да обърнем внимание на тревожността от раздялата, което нашето изпитва.