Всички собственици на кучета знаят колко се радват те, когато след работен ден се приберем отново вкъщи. И макар че много хора приписват тяхната привързаност на факта, че ги храним, се оказва, че причините са малко по-различни.

Стресът, кучетата как домашните любимци се влияят от нас

Как кучетата поемат от стреса на стопаните си

Когато сме стресирани, стресираме и кучето си

Дивото зове

Не бива да забравяме, че все пак кучетата произлизат от вълците. Макар че двата вида са се разделили преди около 15 хиляди години, все още споделят много общи черти.

Снимка 431178

Източник: iStock

Грегъри Бърнс провежда изследване с помощта на образната диагностика, за да докаже, че всъщност кучетата наистина ни обичат и то не защото ги храним и се грижим за тях, пише Gizmodo.

Според учения четириногите ни приятелчета много лесно различават всеки човек от друго куче, като за това спомага най-вече носа им, който разпознава човешката миризма, която стимулира отговор в мозъка.

Част от глутницата

Според Бърнс кучетата възприемат всеки член от семейството като част от глутницата, както са правили и правят вълците. В тази глутница попадат бащата, майката, децата и някои близки роднини, които те са срещали и разпознават. Именно защото ни смятат за част от глутницата им, те ни възприемат като семейство и ни обичат именно заради това. 

Снимка 431177

Източник: iStock

Когато видят стопаните си, кучетата се чувстват така, както ние, когато видим приятел или някого, когото харесваме. Тъй като обаче нямат необходимия езиков капацитет като хората, те изразяват огромната си радост, като ни демонстрират най-чистите емоции.