Нека да бъдем честни, едва ли са много хората, които обичат домакинската работа. Мръсни чинии, купища дрехи за гладене, прах по пода, прах по рафтовете - тъкмо свършиш с едното и идва другото.

Крачките, ходенето у дома и как да постигаме максимума

Как да правим повече крачки вкъщи

Още една лесна физическа активност

Дали пък тази работа няма и добра страна - това се опитват да докажат учени от изследователския център за възрастни хора Baycrest в Торонто, Канада.

В изследването си те са потърсили връзката между домакинската работа, размера на мозъка и когнитивните способности на 66 когнитивно здрави възрастни хора.

Снимка 527571

Източник: iStock

Участниците са били подложени на три обстойни прегледа за обща здравна оценка, структурна мозъчна образна диагностика и оценка на когнитивните способности. Те трябвало да отговорят на въпроси за времето, което прекарват в домакинска работа като подреждане, почистване от прах, готвене, пазаруване, работа на двора, домашни ремонти и други.

Снимка 527570

Източник: iStock

Учените установили, че хората, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозъчен обем, независимо от това какво физическо натоварване са понесли. Промените се наблюдавали в хипокампа, който има важна роля за паметта и ученето, и във фронталния лоб, ангажиран в много когнитивни аспекти, пише Yahoo! Style.

Чистенето и точно колко калории горим с различните домакински дейности

Колко калории горим, докато чистим

Ето как отслабваме с прахосмукачка в ръка

"Учените вече знаят, че физическите упражнения имат положително въздействие върху мозъка, но изследването ни е първото, което показва, че същият ефект има и домакинската работа", каза психологът Ноа Коблински, координатор на проекта в изследователския институт Rotman на Baycrest (RRI).

Резултатите са публикувани в списание BMC Geriatrics.