Обичаме разядките, но домашно приготвените. Защото са от ястията, които можем да хапваме по всяко време и лесно се комбинират. Такъв е дипът от фета сирене, чери домати и още нещо. Той е богат на вкус и беден на въглехидрати, освен това става бързо и лесно.

Какво ни трябва (6-8 порции)

  • 1 ч. ч. чери домати
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • 3 листа пресен босилек
  • 1/4 ч. л. сушен риган
  • 1/4 ч. л. черен пипер
  • 1/4 ч. л. люспи червен пипер
  • 140 г сирене фета, едно цяло парче
  • Филии от пълнозърнест хляб или прясно нарязани зеленчуци за сервиране

Какво ги правим

Загряваме фурната на максимална температура. В дълбок съд за печене смесваме чери доматите, зехтина, чесъна, ригана, черния и червения пипер. Разбъркваме, докато доматите се покрият напълно.

Снимка 545382

Източник: iStock

В центъра на съда добавяме блокчето фета сирене. Поръсваме с още зехтин, билки и подправки на вкус. Печем на 200 градуса за 20 минути.

После вадим съда от фурната, разчупваме фетата и разбъркваме, като целта е доматите да пуснат от сока си.

Зехтинът, мазнините в него и каква е връзката им с продължителността на живота

Защо трябва да консумираме зехтин преди тренировка

Най-съществената част от Средиземноморската диета

Връщаме отново сместа в печката, вдигаме градуса на 250 и запичаме отново за още 10 минути. След като дипът ни стане готов, го оставяме малко да изстине и гарнираме с пресен босилек.