Свикнали сме да приемаме мазнините като нещо вредно за здравето и фигурата. Но истината е, че без тях не можем да съществуваме и трябва да ги приемаме под някаква форма - било то животински или растителни.
А има един конкретни мазнини, на които учените възлагат големи надежди, свързвани с удължаване на продължителността на живота.
Според изследователи от Университета в Минесота, мазнините, които се съдържат във висококачествения зехтин, може би са ключ към по-дълъг живот. И новият извод е, че именно на тях се дължи голяма част от ползите на Средиземноморската диета, а не толкова на червеното вино и морските дарове.
Източник: iStock
Според учените, мазнините в зехтина активират клетъчните пътища и по този начин гарантират дълголетието на клетките и ни защитават от заболявания, свързани с напредването на възрастта (като диабет и сърдечно-съдови заболявания).
Ефектът е още по-добър, когато консумацията на маслиново масло е съчетана с по-нисък прием на калории и редовни тренировки. Дори се препоръчва да спортуваме, след като сме консумирали зехтин, за да може по-ефикасно да задействаме процесите в организма.
Източник: iStock
Мазнините първо се съхраняват под формата на липидни капки, а след това се разграждат в организма по време на упражнения или когато изпитваме глад, за да задоволят неговите нужди, пише Insider.
Според друго изследване, този пък на италиански учени, зехтинът поддържа не само тялото ни, но и мозъка по-млад. Това става с помощта на антиоксидант (hydroxytyrosol) в състава му, който допринася за създаването на нови неврони и защитава наличните дори в напреднала възраст.