Свикнали сме да приемаме мазнините като нещо вредно за здравето и фигурата. Но истината е, че без тях не можем да съществуваме и трябва да ги приемаме под някаква форма - било то животински или растителни.

А има един конкретни мазнини, на които учените възлагат големи надежди, свързвани с удължаване на продължителността на живота.

Според изследователи от Университета в Минесота, мазнините, които се съдържат във висококачествения зехтин, може би са ключ към по-дълъг живот. И новият извод е, че именно на тях се дължи голяма част от ползите на Средиземноморската диета, а не толкова на червеното вино и морските дарове.

Снимка 468837

Източник: iStock

Според учените, мазнините в зехтина активират клетъчните пътища и по този начин гарантират дълголетието на клетките и ни защитават от заболявания, свързани с напредването на възрастта (като диабет и сърдечно-съдови заболявания).

Ефектът е още по-добър, когато консумацията на маслиново масло е съчетана с по-нисък прием на калории и редовни тренировки. Дори се препоръчва да спортуваме, след като сме консумирали зехтин, за да може по-ефикасно да задействаме процесите в организма.

Снимка 453682

Източник: iStock

Мазнините първо се съхраняват под формата на липидни капки, а след това се разграждат в организма по време на упражнения или когато изпитваме глад, за да задоволят неговите нужди, пише Insider.

Простите въглехидрати, наситените мазнини, преработените меса и кои са най-вредните храни за стомаха ни

Най-вредните храни за стомаха

И не само за него

Според друго изследване, този пък на италиански учени, зехтинът поддържа не само тялото ни, но и мозъка по-млад. Това става с помощта на антиоксидант (hydroxytyrosol) в състава му, който допринася за създаването на нови неврони и защитава наличните дори в напреднала възраст.