Депресията е заболяване, което се отразява на начина, по който човек мисли, яде, спи и се чувства. Депресивните състояние обикновено се преодоляват трудно и в повечето случаи се налага да прибягваме до медикаменти.

Плодовете, зеленчуците и най-здравословният начин да преборим депресията

Най-здравословният начин да преборим депресията

Особено нужен през есента

Според ново проучване на изследователи от САЩ, има лесен начин за преодоляването на депресията и той включва консумацията на пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци.

Учените стигат до това заключение след шестгодишен експеримент, по време на който разделят доброволците на три групи, според вида на предписаната диета.

Снимка 413705

Източник: iStock

Едната група била на диетата DASH (много плодове и зеленчуци), създадена за контролиране на хипертонията и високия холестерол, другата на средиземноморска диета, а третата на диета от традиционен тип.

Изследователите установяват, че хората на диета DASH, които похапвали предимно плодове, зеленчуци и продукти с ниско съдържание на мазнини, имат най-нисък риск от развитие на психични разстройства. Участниците на традиционен тип диета, включваща консумация на повече червено месо, показали най-висок процент на депресия.

Снимка 424676

Източник: iStock

Според учените изследването им няма за цел да покажа пряка връзка между диетите и намаляване риска от депресия, а по-скоро нагледно показва определени връзки, които имат голямо значение, пишат от Medical News Today.

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, когато не ядем достатъчно от тях

Защо да ядем плодове и зеленчуци по три пъти на ден

Без извинения