Все по-голямо е разнообразието на продуктите, които използваме в кухнята в последните години. Дори и солта, тази най-обикновена подправка, с която толкова сме свикнали, вече има своите разновидности. Тя не е само искрящо бяла, но и в различни оттенъци - от бледо розов, през червеникав, до почти наситено черен.

Морска сол, вода, море и какви са ползите ѝ върху нашето здраве

Защо морската сол е толкова полезна

Тя е една от най-здравословните съставки на планетата

Всъщност различните оттенъци са характерни за т.нар. хималайска сол, чиито цветове се дължат на високото съдържание на вулканични минерали. И както личи ѝ от наименованието ѝ, тя се добива от недрата на Хималаите.

Редица са ползите на хималайската сол, а според специалисти най-голямо предимство за човешкото здраве има тази, оцветена в черно. Това се дължи на нейния богат минерален състав, включващ желязо, магнезий, калий, натриев хлорид и много сяра.

Снимка 609638

Източник: iStock

Калият е важен за сърцето елемент, тъй като има отношение към мускулните контракции. Освен това помага за регулиране баланса на течности и минералите в организма и държи кръвното налягане под контрол. Сярата придава жизненост на тялото и е важна за доброто състояние на косата и кожата и косата. Неслучайно редица хранителни добавки съдържат в състава си черна сол.

Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2. Според последни проучвания, ниските нива на натрий в организма се свързват с това заболяване. Следователно от важно значение е човек да набави на организма си необходимата дневната доза натрий.

Снимка 609640

Източник: iStock

Любопитно е, че този вид сол действа положително и на нервната система. Не само, че подобрява съня, но и като цяло повишава настроението и премахва стреса. Помага също и за доброто храносмилане, тъй като контролира стомашните киселини.

И като цяло основната заслуга на черната сол е подобряване на минералния състав на организма - а това от своя страна води до намаляване честотата на много хронични заболявания, пише Easy Kitchen .

В кухнята солта може спокойно да се прибавя като подправка към различни ястия. Заради високото съдържание на сяра, тя има характерена миризма и придава леко екзотичен вкус на храната. Особено подходяща е за овкусяване на яйца и салати.

Taste Atlas, шарената сол и класацията за миксове от подправки, която оглави

Българската шарената сол, която целият свят обича

Нов повод за гордост

Но колкото и да са ползите и вкусовите качества на черната сол, все пак не бива никога да забравяме, че тя трябва да се използва умерено.