Вероятно сме чували, че не е особено добре да се пие кафе на гладно. Какво правим обаче, когато в кафето ни има толкова калории, колкото в цяла закуска?

Caffè Breve, half-and-half и как да си приготвим кафето по американски

Кафето, с което американците се гордеят

И вероятно не сме чували за него досега

Нека отговорът на този въпрос разкрием по-нататък, а сега да разкажем историята на кафето, което имаме предвид. То се нарича bulletproof и има добра причина името му да звучи толкова... "бронирано".

Историята му ни запознава с Дейв Аспрей - американски компютърен директор, който преди време се отправя към планините на Тибет, за да се научи на медитация. По време на пътешествието му една жена му сервирала необичайна напитка - чай с масло, добито от як. Колкото и да е бил странен на вкус, чаят е успокоил съзнанието му от напрежението, създадено от промяната на надморската височина.

Според оригиналната рецепта bulletproof кафето се прави като в чаша кафе се добави една до две супени лъжици безсолно масло или гхи, пише Tasting Table. Целта е напитката да стане кремообразна.

Снимка 603633

Източник: iStock

Заради високото съдържание на мазнини и калории, bulletproof кафето се смята от някои за заместител на закуска с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като би осигурило достатъчно калории за сутрешния прилив на енергия, от който обикновено имаме нужда.

Кафе, Ca Phe Sua Da, виетнамско кафе, с какво се отличава от другите и как се приготвя

Какво му е толкова специалното на виетнамското кафе

Една неочаквана съставка...

Според BBC GoodFood едно bulletproof кафе съдържа от 242 до 354 калории и дори повече от максималния препоръчителен дневен прием на наситени мазнини. Въпреки кремообразния вкус и текстура на кафето обаче, не е препоръчително да го пием вместо да си изядем закуската, тъй като му липсват протеини, а и други хранителни вещества, които са важни за организма ни, съветват от Eating Well.