Вероятно сме чували, че не е особено добре да се пие кафе на гладно. Какво правим обаче, когато в кафето ни има толкова калории, колкото в цяла закуска?
Нека отговорът на този въпрос разкрием по-нататък, а сега да разкажем историята на кафето, което имаме предвид. То се нарича bulletproof и има добра причина името му да звучи толкова... "бронирано".
Историята му ни запознава с Дейв Аспрей - американски компютърен директор, който преди време се отправя към планините на Тибет, за да се научи на медитация. По време на пътешествието му една жена му сервирала необичайна напитка - чай с масло, добито от як. Колкото и да е бил странен на вкус, чаят е успокоил съзнанието му от напрежението, създадено от промяната на надморската височина.
Според оригиналната рецепта bulletproof кафето се прави като в чаша кафе се добави една до две супени лъжици безсолно масло или гхи, пише Tasting Table. Целта е напитката да стане кремообразна.
Източник: iStock
Заради високото съдържание на мазнини и калории, bulletproof кафето се смята от някои за заместител на закуска с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като би осигурило достатъчно калории за сутрешния прилив на енергия, от който обикновено имаме нужда.
Според BBC GoodFood едно bulletproof кафе съдържа от 242 до 354 калории и дори повече от максималния препоръчителен дневен прием на наситени мазнини. Въпреки кремообразния вкус и текстура на кафето обаче, не е препоръчително да го пием вместо да си изядем закуската, тъй като му липсват протеини, а и други хранителни вещества, които са важни за организма ни, съветват от Eating Well.