Бисфенол А, или BPA за кратко, е химическо вещество, което се използва в поликарбонатната пластмаса и епоксидната смола през 60-те години. Основната употреба на BPA е за пластмасови бутилки, контейнери за съхранение на храни и все още се използва в облицовката на много консерви. Смята се обаче, че химикалът преминава лесно в човешката кръвоносна система. 

Pejo 3000, Италия, Алпите и първият ски курорт с пълна забрана над пластмасата

Защо този италиански ски курорт забрани пластмасата

Локални мерки срещу глобален проблем

Затова и от години една малка, но увеличаваща размера си група учени изразява притесненията си за влиянието на бисфенол А.

Проучване на 2517 души в САЩ, публикувано в Environmental Health Perspectives, установява, че 92.6% от хората имат следи от BPA в урината си. Смята се, че консервираната храна е един от основните източници на бисфенол А и е отговорна за съдържание на 6.6 микрограма от този химикал в човешкото тяло.

Снимка 473154

Източник: iStock

И въпреки че това попада в допустимата граница от 23 микрограма на килограм телесно тегло, някои изследвания установяват, че излагането на BPA може да причини вреда в още по-малки дози от това, което се счита за "безопасно". Особено предвид факта, че опасният химикал, се съдържа 10% от консервираните храни.

Изследване, публикувано в Environmental Research, пише, че 109 публикувани проучвания съобщават за неблагоприятни ефекти от ниски дози BPA в кръвта. От тях 40 проучвания отчитат отрицателни ефекти, причинени от дозите на бисфенол А, по-ниски от уж одобреното количество от агенциите по храните в света.

Снимка 473155

Източник: iStock

Според Саманта Радфорд - учен и изследовател от университета Saint Francis в Лорето, САЩ, повечето опасни химикали следват старо правило на токсикологията, което гласи, че дозата прави отровата. С други думи, на колкото повече от съединението сме изложени, толкова по-опасно е то за нас.

"Но ендокринните разрушители (като BPA) всъщност могат да бъдат по-токсични при ниски нива поради начина, по който те взаимодействат с рецепторите в тялото. Затова дори изключително ниските концентрации на бисфенол А могат да бъдат опасни", казва пред Insider изследователката.

Снимка 473152

Източник: iStock

Нейните думи потвърждава и проучване от 2007 г., което установява, че бисфенол А, открит в кръвта на много жени, е свързан със затлъстяването, множествените аборти и синдрома на поликистозните яйчници, наред с други проблеми.

Най-добрият начин да избегнем BPA е да изберем продукти с опаковки, изработени от стъкло или неръждаема стомана. Що се отнася до пластмасата, дори и да не съдържа BPA, тя винаги крие риск за здравето ни.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса