Първи януари е ден за размисъл, равносметки, поставяне на нови цели и ден, в който почти цял свят без съмнение се бори с махмурлука.
Обикновено вечерта на 31 декември е преминала бурно, пийнали сме малко повечко и затова на 1 януари ни е доста трудно да станем от леглото без главоболие и да посрещнем първия ден от новата година с усмивка.
А различните хора имат различни начини да се справят с махмурлука. С годините всеки е усъвършенствал и своя тайна рецепта, която му помага. Някои ядат шкембе и пият сока от киселите краставички или зеле, други разчитат на разни модерни хапчета, а трети са окрили, че нищо не помага повече от една супа, придружена с... бира.
Източник: iStock
В една готварска книжка случайно се натъкнахме на няколко рецепти на различни бирени супи, които определено ни се струват идеалното решение за първия ден на януари. Да видим три рецепти и точния начин, по който да приготвим нашата бирена супа.
Полска бирена супа
Две супени лъжици брашно се запържват в две супени лъжици краве масло до светлокафяво. На тънка струйка се налива един литър тъмна бира. Оставя се да кипне. Междувременно в по-голям съд се разбърква един жълтък с една чаена чаша заквасена сметана. Горещата бира се излива вътре и супата се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Източник: iStock
Швейцарска бирена супа
Една голяма глава лук се нарязва на ситно и се запържва с 60 грама брашно и 50 грама краве масло. Добавя се една бутилка тъмна бира и половин литър месен бульон, като непрекъснато се бърка. Супата се оставя леко да заври. Подправя се със сол и черен пипер и се поднася с нарязани зелени пера от лук и настърган кашкавал.
Руска бирена супа "Илона"
Литър светла бира се оставя да заври с 60 грама захар и се сваля от огъня. Застройва се с един жълтък, разбит с шест супени лъжици сметана за готвене. Подправя се с канела, сол и черен пипер. Поднася се с препечен хляб.