Нормално е след вечер на стабилно консумиране на алкохол, човек да бъдете поразен от редица неприятни усещания на следващия ден - силно главоболие, гадене, умора, дори тревожност. Спор няма: махмурлукът е гадно нещо.

Бира, зелев сок, айрян - как да се справим с махмурлука по български

Как да се справим с махмурлука по български

Когато ни се иска да върнем времето (за да не пием поне последните текили)

Ето защо е супер несправедливо, ако човек страда от подобни симптоми, без да е сложил и капка алкохол в уста. Оказва се, че симптомите на махмурлука са често срещани и при много други състояния.

Дехидратация

Това със сигурност е причина за много от симптомите, които изпитваме след злоупотреба на алкохол, така че всякакъв вид дехидратация може да доведе до подобни резултати. Например, ако не пием достатъчно вода, докато спортуваме, симптоми като главоболие и умора могат да се появят много бързо.

Снимка 567747

Източник: iStock

Ако забележим неща като тъмна урина или сухи устни, то тогава със сигурност сме дехидратирани. За щастие това е лесно поправимо. Нужно е единствено да пием около два литра вода на ден и да ядем повече плодове и зеленчуци.

Твърде много кофеин

Ако прекаляваме с кафето, със сигурност ще бъдем дехидратирани и дори тревожни. Средната чаша кафе съдържа 70-100 мг кофеин. Според последни проучвания около 400 мг кофеин на ден са безопасни за повечето хора, но все пак всеки има уникална чувствителност. И ако човек страда често от главоболия, добре е да се опита да проследи кога се появяват и дали не са в ден, в който сме превишили обичайната си доза кофеин.

Страничните ефекти на кофеина могат да бъдат преодолени и с изпиване на чаша вода заедно с чашата кафе.

От друга страна, рязкото намаляване на средния прием на кофеин също може да има и някои неблагоприятни странични ефекти. Симптомите на отнемане на кофеин обикновено са подобни на тези при махмурлука.

Стомашен вирус или инфекция

Винаги когато човек страда от някакво заболяване, свързано със стомаха, има риск от дехидратация. Това обикновено е резултат от повръщане или диария, но пък може и двете. Това може да доведе до симптоми, подобни на махмурлук.

Снимка 567746

Източник: iStock

Подобно е положението и при някои инфекции. Нормално е човек да се чувства отпаднал, когато тялото му се бори с инфекция.

Електролити

Електролитите са елементи, като калий, калций и магнезий, които изпълняват редица важни функции в човешкото тяло. Те са необходими за функционирането на мускулите и нервите, балансирането на кръвното налягане и хидратацията. Ако нивата на електролитите са дисбалансирани, състоянието може да е подобно на наистина лош махмурлук.

Лишаване от сън

Има безброй проучвания как липсата на сън действа негативно върху физическото и психическо здраве. Най-непосредственият и очевиден резултат е умората, но може да последват и редица по-сериозни симптоми. Може да изпитваме затруднения с концентрацията, намалено двигателно функциониране, както и загуба на координация. Липсата на сън оказва влияние и върху мозъка и може да бъде причина за тревожност и депресия.

Анемия

Махмурлукът често оставя без енергия и ни кара да останем в леглото цял ден. Анемията може също да ни накара да се чувствате уморени и слаби, както и да причини замаяност и главоболие.

Мигрена

Силното главоболие е една от най-неприятните части на махмурлука. Мигрената може да бъде още по-неприятна, тъй като е придружена от редица други странични ефекти като гадене, изтощение, чувствителност към светлина и затруднена концентрация.

Снимка 567748

Източник: iStock

Бременност

Когато в човешкото тяло расте друг живот, приоритетът автоматично се дава на плода и изпраща цялата енергия и хранителни вещества към него. Това може да накара майката да се чувства уморена и дехидратирана, наред с всички останали симптоми, причина за които е именно недостигът на хранителни вещества, пише StarsInsider.