Като малки сигурно сме си правили шегички, слагайки обелки от банани по пода, в очакване някой да ги настъпи и да падне по гръб - точно като в анимационен филм. Но освен за това коварно забавление, банановите обелки, всъщност, могат да ни послужат за доста неща.

Избелване

Обелките може да използваме като естествено средство за по-бели зъби. Разбира се, не трябва да очакваме чудеса, но поне не могат да ни навредят по никакъв начин.

Тайната е, че обвивката на бананите е богата на калий, който успешно се бори с петната по зъбите от храни и напитки. Натъркваме вътрешната страна на обелката върху зъбите си в продължение на около две минути, като преди това сме ги измили, както обичайно.

Снимка 342450

Източник: iStock

Белези

Банановите обелки, които запращаме към кофата, без да мислим особено, имат редица ползи за кожата. И една от тях е, че стимулират възстановителните й процеси.

Това е възможно благодарение на съдържащите се в тях специални мастни киселини, които влизат в състава и на редица лосиони за третиране на белези. Важното е, след натъркване на участъка от кожа с обелката, да оставим за няколко часа или за през нощта.

Акне

Още една полза за кожата. Витамини С и Е, както и калият, цинкът и желязото, което се съдържат в обелките, могат дa ни помогнат да се преборим с кожните възпаления. Необходимо е само да масажираме лицето си 5-10 минути всеки ден, след което изплакваме.

Снимка 360483

Източник: iStock

Главоболие

Калият в банановите обелки ги прави и естествен начин за борба с досадното главоболие. Затова е добре винаги да имаме поне една обелка във фризера. Както е студена, я поставяме върху челото или тила, в зависимост от типа главоболие, и чакаме облекчаващия ефект.

Полиране

Всички сребърни бижута и прибори у дома могат да заблестят отново, ако използваме бананови обелки за почистването им.

Необходимо е да ги минем през блендера, за да станат на хомогенна смес. След това към нея добавяме малко вода; с кърпичка нанасяме пастата за почистване и полиране.

Банани, които се ядат с обелката

Бананите - с обелката

В Япония всичко е възможно

Тръни и трески

С обелка от банан можем да изкараме от кожата си трън или треска. Трябва просто да я поставим върху засегнатия участък за около 15 минути и след това да издърпаме чуждото тяло с игла или пинсета.