Известни с полезните си свойства, бананите са любим плод на много хора. Затова твърде вероятно е и на вас да ви се е случвало толкова да ви се яде банан, че да сте готови да го изядете с обелката - нещо, което няма как да се случи (защото и хлапе знае, че тя се маха). Но днес действителността може и да е друга... 

Nokia 8110 - завръщането на банана

Nokia 8110 - завръщането на банана

А помните ли "Матрицата"

Да, точно така, но в Япония. Страната на изгряващото слънце предлага банани, които на външен вид по нищо не се различават от обикновените, но всъщност се. Те са по-меки и сладки и човек може да изяде дори кората им. В Япония са известни като "mongee", което е жаргон за "невероятен", пише вестник The New York Post. 

Снимка 342762

Източник: mongeebanana.com

Този невероятен банан е дело на компанията D&T Farms, като разработването му започва като случаен експеримент. Технологията обаче е много интересна. 

Първо, учените засаждат и отглеждат банановите дървета при отрицателни температури, около -24 градуса по Целзий. След това ги пресаждат в среда с нормална за виреенето им температура. Именно промяната в температурата насърчава растенията да растат бързо и оставя плода с коричка, която има текстура като тази на марулята. 

Плодове за закуска vs плодове за вечеря

Плодове за закуска vs плодове за вечеря

Кои кога са подходящи

Снимка 342763

Източник: mongeebanana.com

За сравнение ще кажем, че обикновените банани се отглеждат на средна температура от около 26 градуса. Лошото е, че едва ли скоро ще опитаме тези невероятни банани, а причината - производствените разходи за тях са твърде големи и едва 10 са бройките, които достигат до магазините в Окаяма, където се произвеждат.