Добре ни е известно, че микроскопичните бактерии създават едни от най-неприятните миризми, които сме подушвали. До момента обаче нямахме представа, че те всъщност имат и обоняние. 

Как бактерии предупреждават събратята си за опасност

Тайният език на бактериите

Как предупреждават събратята си за опасност

Микробиолози от университета на Нюкасъл, Великобритания откриват, не само че бактериите имат обоняние, а и че ароматите, които създават, им помагат да оцеляват.

По време на изследването учените установяват, че някои определени бактерии имат т.нар. молекулярен нос, който може да засича въздушни преносители на миризми, между които и амонякът. Това се оказва много полезно за тези бактерии, тъй като амонякът се произвежда от конкурентни бактерии в същата екосистема.

Снимка 461728

Източник: iStock

Благодарение на своя "нос", бактериите надушват конкурентите си. За да се предпазят, създават специфична слуз (биофилм), като се слепват плътно една към друга. По този начин те успяват да заемат изцяло дадената площ и не допускат нашественици, пише National Geographic.

Надяваме се, че едно от евентуалните приложения на това откритие на лекарите ще е да използват информацията и да я манипулират в полза на човешкото здраве.

Клебсиела окситока, бактериите в пералнята и колко опасни са те

Колко бактерии има в пералнята ни

Плюс няколко практически съвета