Един от сериозните проблеми пред човечеството, за който не се говори достатъчно (но потенциално застрашава всеки от нас), е този с нарастващата антибиотична резистентност при бактериите.

Сега учените са установили, че един вид бактерии, които причиняват смъртта на много хора по света и засягат особено тежко болните от муковисцидоза - Pseudomonas aeruginosa, изглежда си изпращат сигнали при опасност.

За целите на експеримента, изследователите използвали антибиотици или бактериофаги - вируси, които нападат бактериите. Те забелязали, че при наличието на някоя от тези опасности, бактериите застават в кръг и започват да плуват около опасната зона, като я избягват.

Снимка 454992

Източник: iStock

Учените смятат, че засегнатите бактерии изпращат сигнал до всички останали, за да се предпазят и така цялата популация сякаш работи като един организъм. Надеждата им е, че ще успеят да разгадаят механизмите, по които това се случва и ще намерят начин да спрат изпращането или получаването на предупредителните сигнали. Така лечението с антибиотик ще бъде по-ефективно.

Световната здравна организация има списък с бактериални видове, за които е от жизненоважно значение да бъдат открити нови антибиотици. Pseudomonas aeruginosa е сред първите в списъка.